Najlepsze owoce jagodowe
Miechunka jadalna to cenne źródło witamin A, C oraz witamin z grupy B. Ten cenny dla naszego zdrowia owoc, zwany również złotą jagodą Inków, wpływa na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie i łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Miechunka poprawia kondycję naszego umysłu - zwiększa koncentrację i wspomaga pamięć. Ma łagodne działanie oczyszczające i będzie doskonałym, naturalnym lekarstwem na zaparcia. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego.
Żurawina
Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn – flawonoidów posiadających właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Mogą znacząco zwiększyć odporność organizmu. Poza tym, związki te chronią układ sercowo-naczyniowy i zapobiegają schorzeniom serca. Żurawina ma również dobroczynny wpływ na układ moczowy - chroni przed zapaleniem pęcherza moczowego i jest składnikiem licznych suplementów diety wspomagających pracę nerek. Żurawina to świetny dodatek do ciast i ciasteczek, możesz z niej również przygotować pyszne dżemy i konfitury.
Jagody goji
W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody goji są wykorzystywane od wieków. Te owoce zawierają w swoim składzie aż 18 rodzajów aminokwasów, witaminę C, witaminy z grupy B, a także żelazo, wapń, cynk, selen, cenne kwasy tłuszczowe oraz silne flawonoidy. Regularne spożywanie jagód goji stymuluje pracę systemu immunologicznego, a także spowalnia procesy starzenia się skóry. Badania kliniczne potwierdziły korzystny wpływ tych owoców na pracę mózgu. Jagody goji wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Dodawaj je codziennie rano do owsianki lub słodkich wypieków.
Maliny i truskawki
Najnowsze badania kliniczne potwierdzają, że maliny stanowią doskonały środek wspomagający walkę z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Substancje w nich zawarte ograniczają wchłanianie tłuszczów w układzie pokarmowym. Mają działanie rozgrzewające i napotne, dlatego warto stosować je podczas przeziębienia lub grypy. Truskawki z kolei to owoce o wysokiej zawartości witaminy C, która uczestniczy w procesie tworzenia kolagenu w skórze. Co więcej, regularne spożywanie truskawek może zmniejszać markery stanu zapalnego takie jak białko CRP, które związane jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zawału serca, udaru mózgu oraz niektórych nowotworów. Truskawki dodawaj do ulubionych sałatek i ciast, z malin przygotuj rozgrzewający dżem.
Jagody acai
Zarówno świeże owoce jak i sok z jagód wykazują niezwykłe właściwości lecznicze. Najcenniejszym składnikiem tych małych kulek są polifenole, a wśród nich antocyjany i flawonoidy. To dzięki nim jagody mają ciemną, purpurową barwę. To również substancje, które chronią naczynia krwionośne, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca. Ale jagody acai słyną przede wszystkim ze swoich właściwości odchudzających. Należą do naturalnych termogeników, które spalają tkankę tłuszczową. Jeśli chcesz pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, to przekąska idealna dla ciebie. Przygotujesz z nich pyszny pudding, smoothie, a także podkręcisz smak każdej sałatki.
Borówki i jagody
Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że spożywanie borówek może ograniczać przyrost masy ciała nawet u osób na diecie wysokotłuszczowej. Owoce te obniżają również poziom cukru we krwi, a także regulują poziom cholesterolu całkowitego i za to właśnie są cenione najbardziej. Dzięki temu zapobiegają groźnym chorobom takim jak miażdżyca czy zawał serca. Jagody z kolei w 85 proc. składają się z wody i stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego. Silne przeciwutleniacze zawarte w owocach chronią organizm przed stanami zapalnymi, mózg przed uszkodzeniami, a oczy przed niektórymi chorobami np. zaćmą. Borówki wzbogacą smak owocowych koktajli, jagody będą doskonale smakować jako dodatek do muffinek.
Jeżyny
To bogate źródło witaminy C. Jeżyny stymulują pracę układu pokarmowego, a także zapobiegają zatrzymywaniu się nadmiaru wody w organizmie. Zawarte w nich związki przeciwutleniające spowalniają procesy starzenia się skóry, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. To przede wszystkim dzięki zawartości silnych antyoksydantów: antocyjanów, kwasu elagowego oraz kwasów fenolowych. Jeżyny wspomagają również układ krążenia i chronią oczy przed takimi chorobami jak zaćma czy zapalenie siatkówki. Przygotujesz z nich pyszny i zdrowy sernik na zimno.