Najlepsze produkty spożywcze dla zdrowia skóry
Zawarty w pomidorach likopen zwalcza wolne rodniki, które przyśpieszają procesy starzenia skóry oraz prowadzą do uszkodzeń komórek w niej obecnych. Ten cenny dla skóry składnik znaleźć można nie tylko w świeżych pomidorach, ale również w pochodzących z nich przecierach.
Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki zawierają duże ilości witaminy C. Z kolei witamina ta pełni ważną funkcję w naszej skórze. Uczestniczy ona w procesach tworzenia kolagenu i warunkuje jego prawidłową budowę. Kolagen natomiast odpowiada za jędrność skóry.
Szpinak
Zawarty w szpinaku kwas foliowy może sprzyjać odbudowie i regeneracji komórek skóry. Co więcej, składnik ten, chroniąc DNA naszych komórek, zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
Olej z krokosza barwierskiego
Olej ten zawiera w składzie korzystnie działające na skórę kwasy tłuszczowe z grupy omega-6. Odpowiadają one za jej gładkość i zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu oraz łuszczeniu. Badania naukowe sugerują również, że regularne spożywanie niektórych olejów może korzystnie działać na skórę osób dotkniętych egzemą – czyli grupą chorób dermatologicznych polegających na wystąpieniu stanów zapalnych w obrębie skóry.
Zielona herbata
Zawarte w zielonej herbacie katechiny chronią skórę przed stanami zapalnymi spowodowanymi działaniem słońca oraz przed nowotworami. Wystarczy każdego dnia wypić po śniadaniu szklankę zielonej herbaty, aby w pełni wykorzystać jej cenny wpływ na skórę.
Nasiona lnu
Nasiona lnu zawierają w składzie kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te warunkują prawidłowe nawilżenie skóry. Ich niedobór może skutkować nieestetycznym łuszczeniem zrogowaciałych komórek w obrębie naskórka. Z tego względu, dla dobrej kondycji skóry warto spożywać produkty zawierające kwasy omega-3.
Gorzka czekolada
Zawarte w czekoladzie flawonole mogą zmniejszyć szorstkość skóry oraz jej uszkodzenia spowodowane ekspozycją na promieniowanie UV. Badania naukowe potwierdzają, że u osób spożywających regularnie niewielkie ilości bogatej w kakao ciemnej czekolady kondycja skóry jest zdecydowanie lepsza niż u pozostałej grupy osób.
Marchew
W marchewce znajduje się beta-karoten, który w organizmie zostaje przekształcony w witaminę A. Witamina ta korzystnie wpływa na skórę: redukuje stany zapalne obecne przy trądziku, zapobiega przedwczesnemu pojawieniu się zmarszczek oraz redukuje suchość skóry.
Migdały
Zawarta w migdałach witamina E chroni skórę przed niekorzystnym wpływem promieniowania słonecznego oraz zanieczyszczeń środowiska. Co więcej, przyczynia się ona do redukcji reakcji wolnorodnikowych w skórze, które są odpowiedzialne za uszkodzenia, a nawet śmierć komórek.
Tuńczyk
Tuńczyk stanowi bogate źródło selenu – składnika niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania enzymów w skórze. Co więcej, pierwiastek ten nadaje skórze elastyczność oraz opóźnia procesy starzenia.