Właściwości witaminy E 

Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlaczego jest taka ważna?

Właściwości witaminy EWłaściwości witaminy E

Znaczenie witaminy E dla organizmu

  • Silny przeciwutleniacz

Witamina E i inne antyoksydanty chronią komórki przed utleniaczami. Chronią komórki przed uszkodzeniami i dostarczają im składników odżywczych.

  • Chroni przed chorobami układu krążenia

Witamina E uczestniczy w produkcji substancji, która ma działanie przeciwzakrzepowe. Dzięki temu wzmacnia naczynia krwionośne. Zmniejsza ryzyko zachorowań na chorobę niedokrwienną serca. Fakt ten potwierdzony jest badaniami epidemiologicznymi i obserwacjami klinicznymi. Stwierdzono, że u osób po zawale serca, które przyjmowały większe dawki witaminy E ryzyko ponownego wystąpienia choroby jest mniejsze.

  • Leczy bezpłodność u mężczyzn

Witamina E ma olbrzymie znaczenie w procesie produkcji spermy.

  • Korzystnie wpływa na działanie insuliny

Zwiększone dawki witaminy E pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

  • Zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe.

Nadmiar witaminy E

Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych wywołanych nadmierną ilością witaminy E. Jest w pełni przyswajalna przez organizm człowieka. Poza tym witamina E nie ma działania toksycznego. Hiperwitaminoza jest właściwie nie spotykana.

Niedobór witaminy E

Witamina E jest tak powszechna, że rzadko stwierdza się jej niedobór. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę E to od 10 do 30 mg .

Jednak jeżeli dojdzie do hipowitaminozy, wówczas mogą pojawi się następujące objawy:

  • rozdrażnienie,
  • zaburzenia koncentracji,
  • osłabienie mięśni szkieletowych,
  • szybsze starzenie się skóry,
  • powolne gojenie się ran,
  • pogarszanie wzroku,
  • niedokrwistość,
  • bezpłodność,
  • zwiększone ryzyko zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe.

Źródło witaminy E

Podstawowe źródło witaminy E to tłuszcze roślinne, takie jak oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, kukurydziany). Witamina E występuje również w ciemnych produktach zbożowych, migdałach, jajach, marchewce, orzechach włoskich i ziemnych, mleku, brukselce i innych warzywach mających zielone liście.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka