- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Najlepsze składniki domowego smoothie
Smoothie może być najlepszym przyjacielem lub najgorszym wrogiem - w zależności od tego, co wkładamy do blendera. Właściwie dobrane składniki zapewnią, że twoje smoothie będzie smaczne, a także dostarczy organizmowi antyoksydantów, minerałów i witamin.
Nasiona chia
Nasiona chia idealnie nadają się do zagęszczania smoothie – są też świetnym źródłem białka i minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Mają dość neutralny smak, więc łatwo połączyć je z innymi składnikami i zrobisz wyjątkowo pyszne i zdrowe smoothie.
Jarmuż
Nie przepadasz za gotowanym jarmużem? Ten świeży możesz dodać do smoothie! Jarmuż zawiera izotiocyjanian i glukozynolany, które obniżają ryzyko zachorowania na raka. Najlepsze połączenie to jarmuż, jabłka i banany.
Kakao w proszku
Kakao świetnie nadaje się do kremowych smoothie i jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów i magnezu. Zawiera także żelazo i potas. Najlepiej sprawdza się w połączeniu z masłem migdałowym, bananami lub jako dodatek do smoothie z jagód.
Trawa pszeniczna
Trawa pszeniczna jest pełna witamin, minerałów, aminokwasów, błonnika, antyoksydantów, zawiera również dobre kwasy tłuszczowe. Pozytywnie wpływa na odporność oraz usuwa toksyny z organizmu. Dodaje energii. Spróbuj połączyć trawę pszeniczną ze szpinakiem, truskawkami, ananasem i bananem.
Olej kokosowy
Olej kokosowy zawiera dużą dawkę kwasu laurynowego, który chroni układ odpornościowy. Najlepsze połączenie to olej kokosowy z bananem, mleczkiem migdałowym, truskawkami i miodem.
Awokado
Awokado zawiera witaminę E - składnik, który chroni mózg przed chorobą Alzheimera. Znajdują się w nim także roślinne białka. Najlepiej połączyć awokado z ogórkiem lub jagodami, bananem i mleczkiem migdałowym.
Białko z nasion konopi w proszku
Konopie zawierają wszystkie aminokwasy tworzące kompletne białko, które jest idealne dla wegan i wegetarian. Najlepsze połączenie to białko w proszku, mleczko migdałowe, masło orzechowe i banan.