Najlepszy napój dla alergików
Od ponad trzech tysięcy lat herbata służy jako lekarstwo. Kiedyś wykorzystywana tylko w tradycyjnej medycynie chińskiej, dzisiaj powszechnie stosowana. Ułatwia odchudzanie, poprawia nastrój, dostarcza dawki cennych antyoksydantów – lista korzyści z picia herbaty jest długa. Aromatyczny napar może pomóc również alergikom.
Powszechny problem
Szacuje się, że nawet 40 proc. Polaków może cierpieć na alergię. Niektórzy są uczuleni na pyłki, inni na konkretne produkty spożywcze, a u części pojawiają się silne reakcje skórne. Japońscy naukowcy odkryli, że ulgę w dolegliwościach może przynieść właśnie herbata. Jaki rodzaj jest wskazany dla alergików?
Herbata „czarnego smoka”
Pochodząca z południowych Chin herbata oolong to – według naukowców – najlepszy napój dla osób zmagających się z alergią. Liście są częściowo fermentowane, dzięki czemu mają łagodny smak oraz niezwykłe właściwości. Proces fermentacji zmienia charakter katechin, dzięki czemu składniki mogą hamować reakcje alergiczne. W badaniach wykazano, że herbata oolong sprawdza się w tej kwestii lepiej niż zielona.
Naturalny lek na egzemę
Eksperci z Japonii przetestowali wpływ herbaty oolong na stan zdrowia osób z egzemą. Do badań wybrano chorych z ostrą postacią alergii, u których standardowe leczenie farmaceutykami nie przynosiło rezultatów. Poproszono ich, aby przez sześć miesięcy pili herbatę oolong. Pierwsze pozytywne efekty były widoczne już po 2-3 tygodniach, a po miesiącu zdecydowana większość zaobserwowała umiarkowaną, ale zauważalną poprawę.
Jak pić herbatę oolong?
Herbatę oolong można kupić w herbaciarniach i dobrych delikatesach. Dla zmniejszenia objawów alergii poleca się, aby pić około czterech filiżanek dziennie. Liście należy zalać wrzątkiem i parzyć przez pięć minut. Jeśli napar jest za mocny, należy go rozcieńczyć przegotowaną wodą. Herbata oolong zawiera dużo kofeiny, dlatego dobrze pobudza i dodaje energii. Jeśli chcemy wypić filiżankę przed snem, najpierw zalewamy liście wrzątkiem i parzymy przez 30 sekund, a następnie wylewamy wodę z pierwszego zaparzenia. Następnie do liści dodajemy świeżą, gorącą wodę i zostawiamy na pięć minut.