5 z 81930–1960 r. Dieta doktora Haya i Marii Callas
Jej miłośnikiem był Henry Ford, założyciel Ford Motor Company. Doktor William Howard Hay wprowadził dietę opartą na prawidłowym łączeniu pokarmów. Jej podstawowym założeniem był zakaz łączenia w obrębie jednego posiłku produktów białkowych, owoców i skrobi. Dodatkowo zalecał wykonywanie codziennie lewatywy i powolne przeżuwanie.
Innym trendem dietetycznym, który pojawił się w tym okresie, była niskokaloryczna dieta gwiazd Hollywood opierająca się na przyjmowaniu ok. 600 kcal przez osiemnaście dni, głównie w postaci pomarańczy, jajek, grzanek i grejpfrutów. Na rynku pojawił się również proszek odchudzający „Diet Aid” doktora Stolla, który miał być spożywany zamiast tradycyjnych posiłków. W tym samym czasie zaczęły funkcjonować pierwsze kluby anonimowych żarłoków. W 1950 r. powstała również znana do dziś dieta kapuściana.
Niektóre źródła podają, że Maria Callas, słynna śpiewaczka operowa, wybrała wyjątkowo niebezpieczny sposób na odchudzanie. Miała celowo zarazić się tasiemcem. To jedna z najniebezpieczniejszych dla zdrowia i życia diet.