Najskuteczniejsze produkty żywnościowe w walce z rakiem
Rak to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów na całym świecie. W krajach o średnich i niskich dochodach jest powodem śmierci aż w 70 proc. przypadków. To choroba, która nie pyta o wiek czy płeć, bo rozwija się zarówno u kobiet, jak i mężczyzn, u osób w podeszłym wieku, jak i dzieci. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia mężczyzn najczęściej zabija rak płuc, żołądka, wątroby, jelita grubego i przełyku. Kobiety – rak piersi, płuc, żołądka, jelita grubego i szyjki macicy.
Jak wynika z raportu „Zachorowalność i umieralność na nowotwory a sytuacja demograficzna Polski”, choroby nowotworowe od wielu lat stanowią w Polsce drugą przyczynę zgonów. Co roku z ich powodu umiera przeciętnie 96 tys. osób, co stanowi aż 25 proc. wszystkich zgonów ogółem.
Zdaniem ekspertów z Rządowej Rady Ludnościowej (jest to organ doradczy przy Prezesie Rady Ministrów) – ogólna liczba zachorowań i zgonów na nowotwory złośliwe będzie systematycznie rosnąć, stając się w niedalekiej przyszłości pierwszą przyczyną zgonów przed 65. rokiem życia zarówno mężczyzn, jak i kobiet.
Wielu z tych śmierci można by było uniknąć poprzez szczepienia, profilaktykę czy zmianę stylu życia. Również zdrowa, zbilansowana dieta z dużą zawartością błonnika, warzyw i owoców mogłaby znacznie poprawić stan zdrowia współczesnej ludzkości. Poznaj pięć najskuteczniejszych produktów o właściwościach przeciwnowotworowych.
Winogrona
Resveratrol to najbardziej znany flawonoid znajdujący się w czerwonych winogronach. Resveratol unieszkodliwia wolne rodniki będące przyczyną wielu chorób – także nowotworowych.
Borówki
Zawierają pterostilbeny – wyjątkowo skuteczne przeciwutleniacze, które pomagają usunąć toksyny i szkodliwe substancje z organizmu. Właściwości antynowotworowe zawdzięczają również zawartości fitoestrogenów – hormonów roślinnych blokujących enzymy przyczyniające się do powstawania nowotworów hormonozależnych. Owoce są pełne antyoksydantów i antocyjanów, których właściwości wykorzystuje się w profilaktyce antynowotworowej. Dodatkowo zawierają kwas foliowy i egalowy. Ten pierwszy chroni kobiety przed rakiem macicy i jajników, drugi z kolei zapobiega nowotworom płuc, przełyku oraz krtani.
Kurkuma
Ta aromatyczna przyprawa zawiera bardzo cenny, wykorzystywany w profilaktyce antynowotworowej składnik – kurkumin, który nadaje przyprawie piękny, złocisty kolor. Jest to związek o właściwościach przeciwzapalnych, ograniczający wzrost komórek raka. Warto jednak pamiętać, że aby zwiększyć wchłanianie, a tym samym jego skuteczność, kurkumin należy łączyć z papryką lub czarnym pieprzem.
Brokuły
Te zielone warzywa to kolejny sprzymierzeniec w walce z rakiem. Oprócz cennych składników mineralnych zawierają również sulforafan – związek fitochemiczny wspomagający profilaktykę antynowotworową i pobudzający organizm do produkcji własnych antyutleniaczy. Najwięcej substancji mają młode kiełki brokułów. Sulforafan zapobiega powstawaniu stanów zapalnych w komórkach, co również chroni przed rozwojem nowotworów.
Granat
Oprócz ogromnej ilości antyoksydantów zawiera coś jeszcze – bardzo cenny związek wykorzystywany w profilaktyce antynowotworowej – kwas elagowy należący do grupy polifenoli. Kwas, który jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu, chroniąc przed infekcjami czy stanami zapalnymi, a także niszczy związki rakotwórcze.