2 z 7Składniki odżywcze w migdałach
Migdały mają najbardziej unikalny skład spośród orzechów. Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na tkankę mózgową i układ sercowo-naczyniowy, błonnik poprawiający pracę jelit oraz składniki mineralne i witaminy. Migdałowiec pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu, skąd rozprzestrzenił się do innych krajów. Obecnie wiodącym producentem migdałów są plantacje znajdujące się w Kaliforni, ponieważ region ten idealnie spełnia warunki potrzebne do uprawy migdałów.
Standardowa porcja (28 g) migdałów dostarcza:
- tokoferole - witamina E (36,4 proc. dziennego zapotrzebowania),
- mangan (36,0 proc. dziennego zapotrzebowania),
- magnez (19,5 proc.),
- miedź (16,0 proc.),
- błonnik (13,2 proc.),
- ryboflawinę - witamina B2 (13,5 proc.),
- białko (12,1 proc.).