Najważniejsze właściwości migdałów
Migdały, czyli nasiona migdałowca, są najszlachetniejszą odmianą orzechów oraz bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Dzięki tej unikalnej kompozycji korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają tyciu. To również mieszanka składników pozwalająca dłużej zachować młodość i urodę.
Składniki odżywcze w migdałach
Migdały mają najbardziej unikalny skład spośród orzechów. Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na tkankę mózgową i układ sercowo-naczyniowy, błonnik poprawiający pracę jelit oraz składniki mineralne i witaminy. Migdałowiec pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu, skąd rozprzestrzenił się do innych krajów. Obecnie wiodącym producentem migdałów są plantacje znajdujące się w Kaliforni, ponieważ region ten idealnie spełnia warunki potrzebne do uprawy migdałów.
Standardowa porcja (28 g) migdałów dostarcza:
- tokoferole - witamina E (36,4 proc. dziennego zapotrzebowania),
- mangan (36,0 proc. dziennego zapotrzebowania),
- magnez (19,5 proc.),
- miedź (16,0 proc.),
- błonnik (13,2 proc.),
- ryboflawinę - witamina B2 (13,5 proc.),
- białko (12,1 proc.).
Porcja migdałów
Charakteryzują się wysoką zawartości argininy – aminokwasu, który wchodzi w skład karnityny (poprawiającej wydolność mięśni). Spożycie porcji migdałów (28 g) dostarcza 164 kalorie, pochodzące głównie z tłuszczu, jednakże są to tłuszcze przede wszystkim nienasycone. Migdały zawierają substancje o właściwościach antyoksydacyjnych (zwalczających wolne rodniki). 100 g migdałów to 2 μg karotenoidów i 25 mg flawonoidów. Porcja 28 g migdałów może zastąpić posiłek – drugie śniadanie lub podwieczorek.
Zachowanie urody na dłużej
Migdały są bogatym źródłem substancji zwalczających wolne rodniki. Nadmierna ich ilość generuje stres oksydacyjny, który przyczynia się do rozwoju wielu schorzeń, w tym chorób nowotworowych. Wolne rodniki uszkadzają włókna kolagenowe oraz elastynowe, przez co sprzyjają starzeniu się skóry. Działanie migdałów powinny docenić głównie kobiety. Dzięki cynkowi, pozwalają bowiem na prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego, wzmagając płodność. Zarówno same nasiona, jak i wyprodukowany z nich olejek działają cuda na skórę, czyniąc ją bardziej elastyczną i zapobiegając rozstępom. Jedz codziennie lub co drugi dzień garść migdałów, aby na dłużej zachować młodość i jędrność skóry.
Pozytywny wpływ na organizm
Migdały i inne orzechy nie były do tej pory polecane ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Jednakże spożycie migdałów ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL (tzw. zły cholesterol), równocześnie podnosząc HDL - ten dobry. Dzięki temu następuje obniżenie ryzyka wystąpienia miażdżycy, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Migdały chronią przed cukrzycą.
Zapobieganie groźnym chorobom
Zawartość błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w migdałach reguluje poziom glikemii we krwi, poprzez obniżenie wchłaniania glukozy w jelitach. Związki zawarte w migdałach wykazują również właściwości przeciwzapalne. Przewlekły stan zapalny odgrywa istotną rolę w rozwoju chorób układu krążenia czy cukrzycy typu 2.