Najzdrowsza przyprawa. Wymiata trójglicerydy z krwi, chroni przed cukrzycą, zawałem i wirusami
Łagodzi stan zapalny, zapobiega próchnicy, chroni przed cukrzycą i wirusami. Cynamon słynie z szeregu imponujących działań zdrowotnych. Świetnie sprawdza się nie tylko jako aromatyczna przyprawa do ciast, lecz także jako dodatek do owsianki czy zimowej herbaty.
1. Liczne właściwości prozdrowotne cynamonu
Z opracowania opublikowanego w "Pharmacognosy Research" dowiadujemy się, że cynamon wykazuje właściwości:
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe,
- antycholesterolowe.
Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, a konkretnie polifenoli, zmniejsza także stany zapalne. Substancje te neutralizują wolne rodniki, które przyczyniają się do uszkodzenia komórek w organizmie. Polifenole to także świetny element profilaktyki dla osób zagrożonych chorobami serca - zawałem, miażdżycą.
Cynamon zapobiega bowiem schorzeniom poprzez działanie polegające na obniżeniu poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Jest także polecany osobom z cukrzycą typu 2, ponieważ zapobiega wahaniom cukru we krwi.
Cynamon dobrze sprawdza się także w diecie niskokalorycznej, odchudzającej, w związku z czym wspiera proces zmniejszania masy ciała oraz ilości tkanki tłuszczowej. Jedna łyżeczka zawiera jedynie 10 kcal. Dzięki słodkawemu posmakowi może służyć jako zamiennik cukru.
Świętnie sprawdzi się jako przyprawa do:
- herbaty i kawy,
- naleśników,
- ciast,
- owsianek,
- słodkich deserów jogurtowych,
- koktajli mlecznych,
- herbaty i kawy,
- ryb,
- duszonego mięsa, np. kaczki czy kurczaka,
- dań warzywnych w stylu azjatyckim,
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl