Najzdrowsza wiosenna zupa. Antynowotworowa moc i broń w walce z wysokim cholesterolem
Młode łodygi, liście i korzenie buraków ćwikłowych są używane do przygotowania wielu pysznych potraw. Najpopularniejszym z nich jest zupa o wyjątkowym smaku i wielu prozdrowotnych właściwościach. Dowiedz się, dlaczego warto codziennie sięgać po botwinkę?
1. Jakie skarby kryje w sobie botwina?
Botwina to warzywo, które od wielu wieków doskonale sprawdza się w kuchni. Można ją wykorzystać do przygotowania wiosennej zupy, sałatki, gołąbków oraz farszu do pierogów i naleśników.
Znajdziemy w niej m.in.: witaminę A, C, D, K, witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, miedź, błonnik pokarmowy oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. Dzięki obecności wielu cennych elementów, posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości.
2. Niezwykłe właściwości botwinki
Botwinka to jedna z najpopularniejszych w naszym kraju wiosennych zup. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale również niskokaloryczna, więc śmiało można ją włączyć do diety odchudzającej.
Dzięki zawartości błonnika przyspiesza perystaltykę jelit i usuwa zalegające w nich złogi pokarmowe. Poza tym usprawnia pracę układu immunologicznego i krwionośnego, poprawia samopoczucie i koncentrację oraz wzmacnia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Pomaga również obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Obecne w niej antyoksydanty zmniejszają ryzyko nowotworów, opóźniają proces starzenia się organizmu i niszczą szkodliwe wolne rodniki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl