Najzdrowsze warzywo rośnie w Polsce. Tak działa na organizm
Nie jest tajemnicą, że w diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Dostarczą niezbędnych witamin, minerałów i związków, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale które są najzdrowsze?
1. Warzywa podstawą zdrowia
Choć w warzywach i owocach można przebierać do woli i każdy znajdzie coś dla siebie, na moment skupmy się na tym, co możemy znaleźć lokalnie. Oto lista najzdrowszych polskich warzyw, które warto wprowadzić do jadłospisu.
Pietruszka to pozycja obowiązkowa. Natka zawiera spore ilości witaminy C, potasu, żelaza, kwasu foliowego i beta-karotenu, a w korzeniu znajdziemy wapń, fosfor, magnez i prowitaminę A.
Dodatkowo warzywo wykazuje właściwości oczyszczające, przeciwnowotworowe oraz moczopędne. Pietruszka również poprawi kondycję skóry, a dodając ją do koktajli wspomożemy proces odchudzania.
Skoro jesteśmy warzywach rosnących w Polsce, nie może zabraknąć kapusty. W świeżej znajdziemy więcej witaminy C niż w cytrusach, a do tego zawiera witaminę A, B i E oraz wapń, fosfor, żelazo, potas i mangan.
Regularne spożywanie kapusty zmniejsza ryzyko nowotworów i bardzo korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Substancje zawarte w tym warzywie wspomagają pamięć i pracę układu nerwowego oraz pomagają redukować stres.
2. Najzdrowsze warzywa, które znajdziesz w naszym kraju
Warto również zajadać się burakami. Pełno w nich żelaza, potasu, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, witaminy B i C oraz kobaltu. Spożywanie tych warzyw stymuluje produkcję czerwonych krwinek, reguluje pracę jelit i wspomaga funkcjonowanie wątroby.
Rukiew wodna, czy też rzeżucha wodna zdaniem specjalistów z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji jest najzdrowszym warzywem na świecie. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy niszczy wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko nowotworów.
W zielonym warzywie znajdziemy całą masę witaminy A i C, potasu, żelaza i jodu. Rukiew wodna ma właściwości oczyszczające, antyoksydacyjne i odkażające. Szczególnie jest zalecana osobom z problemami przewodu pokarmowego i zmagającym się z nadwagą.
Na koniec został nam szpinak. O jego zaletach można długo się rozwodzić, ale przede wszystkim należy wiedzieć, że jest doskonałym źródłem witaminy C, potasu, żelaza, błonnika, beta-karotenu, magnezu oraz witaminy A, B6 i K.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl