7 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe
Załadowałeś swój koszyk w warzywniaku po brzegi? To świetnie! Planujesz w przyszłym tygodniu serwować swojej rodzinie dania z dodatkiem zakupionych warzyw, zamiast obserwować, jak przechodzą one reakcje chemiczne w twojej lodówce? Jeszcze lepiej! Pamiętaj jednak, że spożywanie zalecanego pół kilograma warzyw dziennie nie sprawia, że przyjmujesz z nich maksimum wartości odżywczych. W rzeczywistości, przetwarzając termicznie niektóre z nich, powodujesz, że stają się mniej korzystne i pożywne dla twojego organizmu. Oto 7 najczęściej popełnianych błędów.
Przegotowywanie
To jeden z najpopularniejszych sposobów, w jaki ludzie „niszczą” warzywa. Często ich zielony, czerwony lub intensywnie pomarańczowy kolor zostaje w wodzie, w której się gotowały, a same przybierają postać nieapetycznej papki. Najgorsze jest jednak to, że ciepło niszczy większość składników odżywczych. Gotowanie warzyw to najgorszy sposób ich przyrządzania, ponieważ woda działa jak pijawka wysysająca wartościowe mikroelementy. Rada: jeśli już musisz ugotować warzywa, wypij płyn, który powstał po ich gotowaniu lub wykorzystaj go jako bazę do zupy. Co zrobić, jeśli straciłeś ochotę na przyrządzone przed chwilą rozgotowane warzywa? Wrzuć je z powrotem do wody i zblenduj. Powstanie pyszna zupa krem!
Używanie wszystkich rodzajów tłuszczu
Przygotowywanie warzyw smażonych na chiński sposób zawsze wydawało ci się zdrowe? Zastanów się jakich tłuszczów używasz w czasie gotowania. Czy jest to olej słonecznikowy lub rzepakowy? Jeśli tak, to musisz wiedzieć, że podczas smażenia w wysokiej temperaturze dochodzi do ich utleniania, w wyniku czego stają się toksyczne. Rada: lepszym wyborem do smażenia warzyw będzie smażenie na oleju kokosowym. Pamiętaj, aby w tradycyjnych tłuszczach, jak olej rzepakowy, smażyć w niższych temperaturach.
Podgrzewanie w mikrofalówce
Mikrofalówka to obecnie obowiązkowy sprzęt w kuchni każdego, kto nie ma czasu na wielogodzinne gotowanie. Możesz w niej łatwo i szybko przygotować warzywa, ale też doprowadzić do ich przesmażenia i utraty wartości odżywczych. To nie jest jednak najgorsze. Gotowanie warzyw w kuchence mikrofalowej w folii może spowodować, że do żywności przenikną szkodliwe toksyny, takie jak BPA. Są silnie rakotwórcze i powodują wahania poziomu hormonów. Rada: jeśli musisz szybko przygotować warzywa do obiadu, ugotuj je w szklanym naczyniu żaroodpornym, pojemniku, który jest przystosowany do mikrofali lub w specjalnych woreczkach, na których powinna być informacja o bezpieczeństwie stosowania w mikrofali.
Smażenie na zbyt gorącej patelni
Spieszysz się, chcesz szybko podać na stół obiad, więc maksymalnie podgrzewasz patelnię, aby skrócić czas smażenia warzyw? To niedobrze. Jeżeli korzystasz z oliwy z oliwek, spowodujesz, że zacznie się palić i będzie smakować jak przypalony chleb. Co ważniejsze, zbytnie podgrzewanie oliwy powoduje, że traci ona wszystkie wartościowe składniki, w tym przeciwutleniacze. Rada: zamiast zbytnio podgrzewać oliwę, lepiej skrop nią warzywa lub dodaj ją na sam koniec. Pamiętaj, że smażąc warzywa bez tłuszczu, bardzo łatwo o ich przypalenie, dlatego uważaj na zbyt gorącą patelnię.
Obieranie
Jedną z najgorszych rzeczy, jaką można zrobić ekologicznej marchwi, ziemniakom czy burakom jest ich obranie przed ugotowaniem. Obieranie warzyw jest równoznaczne z wyrzuceniem cennych składników odżywczych do kosza. Skórki większości roślin i warzyw zawierają wysokie stężenie wielu witamin, minerałów i wartości odżywczych, w tym takich, które są obecne tylko w ich zewnętrznych warstwach. Rada: jeśli nie chcesz tracić tych cennych składników, po prostu nie obieraj warzyw. Młode ziemniaki czy marchewkę wystarczy tylko porządnie umyć.
Grillowanie
To często zdrowe rozwiązanie, ponieważ nie trzeba topić warzyw w tłustych olejach czy wysokokalorycznych sosach, aby wyczarować smaczny posiłek. Przyrządzając je, nie zawsze wiemy, że wysoka temperatura i suche powietrze mogą pozbawić warzywa wszelkich wartości odżywczych. Jeszcze gorzej, gdy doprowadzimy do ich zwęglenia, ponieważ wtedy mają właściwości rakotwórcze. Rada: aby tego uniknąć, nie grilluj warzyw aż do uzyskania na nich charakterystycznych pasków. Spróbuj za to dostępnych w sklepach specjalnych koszy na warzywa. Im mniej ciepła dostarczysz warzywom, tym lepiej.
Zanurzanie warzyw w tłuszczu
Czujesz, że odżywiasz się zdrowo, ponieważ jesz dużo brokułów, jarmużu i innych warzyw o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, za to wypełnionych po brzegi substancjami odżywczymi? Nie łudź się. Dodawanie do nich masła lub oleju sprawia, że nie są już takie zdrowe. Wprawdzie jedna łyżka oliwy z oliwek ma 120 kcal, ale nie oszukujmy się, nie poprzestaniesz tylko na jednej. Rada: aby twoje warzywa nie były suche, ugotuj je na parze lub przyrządź do nich sos z wody, octu winnego lub jabłkowego i wina. Dodanie go do ulubionej sałatki warzywnej, dipu z fasoli lub awokado sprawi, że warzywa zyskają dotąd nieznany smak.