Najzdrowszy sok. Blokuje rozwój komórek rakowych, zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Sok pomarańczowy stanowi cenne źródło karotenoidów oraz antyoksydantów, substancji, które spowalniają procesy starzenia organizmu i wykazują silne działanie przeciwutleniające. Popularny sok na bazie owoców cytrusowych jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, fosforu, sodu oraz cynku. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że regularne picie soku pomarańczowego zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Napój może uchronić także organizm przed rozwojem cukrzycy. Co jeszcze warto wiedzieć?
1. Sok pomarańczowy jako naturalny środek podnoszący odporność organizmu
Sok pomarańczowy dostarcza organizmowi odpowiednią dawkę witamin, przeciwutleniaczy, flawonoidów, składników mineralnych oraz innych substancji biologicznie, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Prawidłowe działanie układu immunologicznego to sprawa kluczowa dla zachowania zdrowia.
To właśnie on chroni nas przed zakażeniami wirusowymi, bakteryjnymi, grzybiczymi oraz pasożytniczymi. Zawarty w soku pomarańczowym kwas askorbinowy nie tylko podnosi odporność, ale również przyspiesza gojenie ran, spowalnia starzenie się skóry i reguluje produkcję kolagenu w skórze.
2. Sok pomarańczowy wspiera funkcjonowanie układu krążenia
Polifenolowe organiczne związki chemiczne, do których zaliczyć można flawonoidy uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, a także obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Szczególnie pozytywny wpływ na działanie układu krążenia wywierają dwie substancje takie jak hesperydyna oraz naringinina.
Osoby spożywające regularnie świeżo wyciskany sok z pomarańczy mogą uchronić się przed rozwojem takich problemów zdrowotnych jak udar mózgu spowodowany niedokrwieniem, zawał mięśnia sercowego czy choroba niedokrwienna serca.
3. Sok pomarańczowy zapobiega rozwojowi komórek rakowych
Badania specjalistów potwierdzają, że regularne picie świeżo wyciskanego soku pomarańczowego minimalizuje ryzyko wystąpienia białaczki u dzieci. Napój na bazie cytrusów charakteryzuje się również działaniem antykancerogennym w przypadku takich chorób nowotworowych jak rak sutka, rak wątroby czy rak jelita grubego u pacjentów dorosłych.
Działanie przeciwnowotworowe powiązane jest z obecnością takich substancji przeciwutleniających jak hesperydyna oraz naringenina.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl