Najzdrowsze na świecie. W Polsce bardzo tanie
Odpowiednia dieta nie tylko pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, ale także znacząco przyczyni się do poprawy nastroju i doda energii. Gdzie znajdziemy najwięcej witamin i minerałów i jakie produkty na stałe powinny zagościć w naszym menu?
1. Superfoods dla każdego
By poprawić samopoczucie i cieszyć się zdrowiem, wcale nie trzeba sięgać po ekstrawaganckie superfoods. Wiele całkiem "zwyczajnych" produktów ma zbawienny wpływ na nasz organizm i jego funkcjonowanie.
Na talerzu powinno być kolorowo i różnorodnie. Powszechnie znane, niedrogie i ogólnie dostępne produkty też mogą być superfoods. Zdrowo, smacznie, a do tego nie zbankrutujesz podczas zakupów.
Poznaj pięć superfoods na każdą kieszeń, które znajdziesz w sklepie bez problemów.
1.1. Czosnek
O korzyściach zdrowotnych czosnku można się długo rozwodzić. Ze względu na bakteriobójcze i przeciwgrzybicze właściwości od dawna stosowany jest w medycynie, a wiele osób określa go mianem naturalnego antybiotyku.
Regularne spożywanie czosnku wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom i chroni układ pokarmowy. Ponadto przyczynia się do obniżenia ciśnienia oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy.
1.2. Czerwona kapusta
Charakterystyczny kolor czerwonej kapusty wynika z antocyjan, cennych przeciwutleniaczy. Ponadto w warzywie znajdziemy mnóstwo witamin i minerałów. Wprowadzenie jej do jadłospisu wspomoże pracę jelit i poprawi funkcjonowanie układu pokarmowego.
Czerwona kapusta to także doskonały sojusznik w walce z nadciśnieniem tętniczym, chorobami układu krążenia. Pomaga chronić serca i łagodzi stany zapalne.
1.3. Orzechy
Wystarczy zaledwie garść, by czerpać korzyści. To cenne źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. W orzechach znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę E, potas, wapń, magnez, cynk, fosfor, sód i żelazo.
Sięgaj po te, które lubisz najbardziej, choć najzdrowsze są orzechy włoskie. Korzystnie wpływają na mózg, poprawiają pamięć, oczyszczają organizm z toksyn i chronią układ krążenia.
Orzechy przyczyniają się też do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i łagodzą problemy trawienne. Warto jednak pamiętać, że są dość kaloryczne, więc lepiej nie przesadzać z ilością.
1.4. Jagody
Pyszne i zdrowe, a w kwestii korzyści zdrowotnych pozostawiają wszystkie inne owoce w tyle. Maliny, borówki, truskawki, porzeczki, poziomki, jeżyny i aronie to witaminowa bomba pełna przeciwutleniaczy.
Są cennym źródłem antocyjanów, flawonoidów, karotenoidów, kwasów organicznych, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Do tego chronią przed nowotworami, wspomagają trawienie i korzystnie wpływają na wzrok.
1.5. Jarmuż
Śmiało można powiedzieć, że to jedno z najzdrowszych warzyw. W jarmużu pełno witamin i minerałów, to źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, K, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Niepozorny jarmuż skrywa w sobie także cenne antyoksydanty.
Wprowadzenie jarmużu do diety wspomaga profilaktykę miażdżycy, wpiera zdrowie serca, wzmacnia układ odpornościowy, a także poprawia stan kości.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl