Naleśniki imbirowe
Ciekawym elementem tego przepisu na naleśniki są użyte przyprawy. Cynamon czy gałka muszkatołowa są bardzo wyraziste w smaku i na dodatek niezwykle przyjazne naszemu organizmowi. Podobnie imbir.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru i cynamonu,
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
- skórka z jednej cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/2 filiżanki czarnej mielonej kawy,
- 1 jajko,
- 2 łyżki stopionego masła.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 229,79 kcal |
Białka | 6,29 g |
Węglowodany | 35,6 g |
Tłuszcze | 7,33 g |
Błonnik | 2,13 g |
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, przyprawy, skórkę cytrynową, sól i pieprz. Odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mleko, kawę, jajko i stopione masło. Dodaj powoli do mieszaniny z mąką i, ostrożnie wlewając, mieszaj do momentu, aż masa nabierze jednolitej konsystencji bez grudek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wlewaj ciasto tak, aby powstawały placki. Smaż z jednej i drugiej strony, po czym zdejmij z patelni. Podawaj natychmiast.
Komentarz:
Jedną z zalet imbiru jest działanie przeciwmigrenowe i poprawiające pamięć i koncentrację. Może warto od czasu do czasu zjeść tak pożywne śniadanie?