Trwa ładowanie...

Naleśniki imbirowe

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:03
Naleśniki imbirowe
Naleśniki imbirowe

Ciekawym elementem tego przepisu na naleśniki są użyte przyprawy. Cynamon czy gałka muszkatołowa są bardzo wyraziste w smaku i na dodatek niezwykle przyjazne naszemu organizmowi. Podobnie imbir.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru i cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
  • skórka z jednej cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 filiżanki czarnej mielonej kawy,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki stopionego masła.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie229,79 kcal
Białka6,29 g
Węglowodany35,6 g
Tłuszcze7,33 g
Błonnik2,13 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

W dużej misce wymieszaj mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, przyprawy, skórkę cytrynową, sól i pieprz. Odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mleko, kawę, jajko i stopione masło. Dodaj powoli do mieszaniny z mąką i, ostrożnie wlewając, mieszaj do momentu, aż masa nabierze jednolitej konsystencji bez grudek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wlewaj ciasto tak, aby powstawały placki. Smaż z jednej i drugiej strony, po czym zdejmij z patelni. Podawaj natychmiast.

Komentarz:

Jedną z zalet imbiru jest działanie przeciwmigrenowe i poprawiające pamięć i koncentrację. Może warto od czasu do czasu zjeść tak pożywne śniadanie?

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze