Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Naleśniki sezamowe

Avatar placeholder
Amelia Śledzik 05.11.2018 10:45
Naleśniki sezamowe
Naleśniki sezamowe

Naleśniki przyrządzane z jaj, mleka, mąki i oleju są zazwyczaj ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Nie mogą ich też spożywać osoby uczulone na białko mleka krowiego. Dlatego też warto wypróbować wegańskie naleśniki z sezamem, do których zamiast mleka używa się wody mineralnej.

Składniki:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • garść sezamu,
  • 2 szklanki wody gazowanej.

Sposób przygotowania:


Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Połącz wszystkie składniki i starannie wymieszaj blenderem lub mikserem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę wody. Odmierzaj równe porcje ciasta i smaż na rozgrzanej patelni.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze