Naleśniki wegetariańskie
Naleśniki wegetariańskie są doskonałym pomysłem na każdy posiłek lub jako dodatek do niego, np. jako deser na obiad. Podawane na słodko są uwielbiane przez dzieci, szczególnie jeśli dodaje się do nich świeże owoce i bitą śmietanę. Jak wszystkie naleśniki, są łatwe do przygotowania i przechowywania.
Składniki:
- 2 jaja,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj dokładnie te składniki, wysmaruj patelnię oliwą i dobrze ją rozgrzej. Smaż naleśniki wystarczająco długo, by były złociste i nie surowe. Najlepiej jeść je na ciepło, z nadzieniem. Wybór nadzienia zależy od twoich upodobań kulinarnych. Niektórzy lubią jeść naleśniki z dżemem, inni wolą osobiście przygotować nadzienie. Jak to zrobić? Zmieszaj kilka truskawek z jogurtem naturalnym. Najlepiej jest dobrze je rozdrobnić. Takie danie dla wegetarian jest dość kaloryczne, ale smakuje świetnie.
Kalorie | 138,0 kcal |
---|---|
Białko | 6,3 g |
Tłuszcz | 2,9 g |
Cholesterol | 90,0 mg |
Węglowodany | 22,1 g |
Błonnik | 0,7 g |
Witamina C | 0,0 mg |
Witamina A | 68,0 µg |