Trwa ładowanie...

Naleśniki wegetariańskie

Naleśniki wegetariańskie są doskonałym pomysłem na każdy posiłek lub jako dodatek do niego, np. jako deser na obiad. Podawane na słodko są uwielbiane przez dzieci, szczególnie jeśli dodaje się do nich świeże owoce i bitą śmietanę. Jak wszystkie naleśniki, są łatwe do przygotowania i przechowywania.

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Sposób przygotowania:

Wymieszaj dokładnie te składniki, wysmaruj patelnię oliwą i dobrze ją rozgrzej. Smaż naleśniki wystarczająco długo, by były złociste i nie surowe. Najlepiej jeść je na ciepło, z nadzieniem. Wybór nadzienia zależy od twoich upodobań kulinarnych. Niektórzy lubią jeść naleśniki z dżemem, inni wolą osobiście przygotować nadzienie. Jak to zrobić? Zmieszaj kilka truskawek z jogurtem naturalnym. Najlepiej jest dobrze je rozdrobnić. Takie danie dla wegetarian jest dość kaloryczne, ale smakuje świetnie.

Kalorie138,0 kcal
Białko6,3 g
Tłuszcz2,9 g
Cholesterol90,0 mg
Węglowodany22,1 g
Błonnik0,7 g
Witamina C0,0 mg
Witamina A68,0 µg
Dr n. med. Aneta Kościołek
Naleśniki wegetariańskie
Naleśniki wegetariańskie (Zdjęcie autorstwa Yesica / CC BY-NC-ND 2.0)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.