Nalewka wiśniowa - właściwości, stosowanie, przepis
Nalewka wiśniowa ta aromatyczny drink, którym warto poczęstować niespodziewanie przybyłych gości lub rozgrzać się nim w chłodny, letni wieczór. Nie od dzisiaj wiadomo, że nalewki to nie tylko kwestia dobrego smaku, ale również trunki, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Przepisów jest bardzo dużo, podobnie jak składników nalewek. Jedną z najpopularniejszych jest nalewka wiśniowa.
1. Właściwości nalewki wiśniowej
Nalewka wiśniowa w niewielkich ilościach może wspierać układ krążenia. Wiśnie zawierają bardzo dużą ilość potasu, który jest niezbędnym składnikiem dla naszego serca. Potas wzmacnia także naczynia i reguluje ciśnienie tętnicze. Nalewka wiśniowa to również dawka żelaza, które rozprowadza tlen po całym organizmie.
Zalecana jest osobom, które mają problemy z trawieniem i zaburzenia układu pokarmowego. Nalewka wiśniowa stymuluje do pracy żołądek, powoduje również, że organizm szybciej pozbywa się zalegających w nim toksyn. Miąższ wiśni zawiera przeciwutleniacze, dlatego nalewka wiśniowa może być elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Nalewka wiśniowa to także duża zawartość cynku, który ma pozytywny wpływ nie tylko na wygląd skóry, ale też włosów i paznokci.
To też warto wiedzieć
Wiśnie zawierają roślinne hormony zwane fitoestrogenami. Jest to istotna wiedza dla kobiet, które w ciężki sposób przechodzą PMS. Dlatego nalewka wiśniowa może być idealnym rozwiązaniem na złagodzenie PMS.
Nalewka wiśniowa pita w niewielkich ilościach wzmacnia układ odpornościowy. Niektórzy uważają też, że pomaga w obniżeniu gorączki.
Nie tylko nalewka wiśniowa może mieć działanie lecznicze. Według niektórych, liście z drzewa wiśniowego dodane do kąpieli mogą wpłynąć łagodząco na wszelkie bóle reumatyczne.
2. Stosowanie nalewki wiśniowej
Nalewka wiśniowa może wpłynąć leczniczo na nasz organizm, ale tak jak z każdym specyfikiem nie należy przesadzać z jej zażywaniem. Nie chodzi tylko o alkohol zawarty w nalewce, ale także o jej wysoką kaloryczność, ponieważ zawiera cukier. Jeden kieliszek nalewki to około 100 kcal.
3. Przepis na nalewkę wiśniową
Jak przygotować nalewkę wiśniową? Przepis uwzględnia następujące składniki:
Składniki:
- 45-50 dag słodkich wiśni,
- 10 dag cukru,
- 500 ml 40 proc. wódki
Nalewka wiśniowa nie jest trudna do wykonania, ale należy pamiętać o odpowiednich składnikach i proporcjach. Na początku należy umyć, odsączyć, a następnie wydrylować wszystkie owoce i nakłuć je widelcem. Jeśli zostawimy pestki to niestety nalewka wiśniowa nie wyjdzie. Następnie owoce już bez pestek wrzucamy do większego słoika czy gąsiora.
W następnej kolejności zasypujemy owoce cukrem. Kiedy się rozpuści, wiśnie powinny puścić sok i wtedy należy dodać alkohol. Warto pamiętać, że powinien on zajmować ¾ objętości naczynia. Naczynie musi zostać zamknięte szczelnie i odstawione na około 30 dni w ciemne i chłodne miejsce (co jakiś czas należy wstrząsać butelką!). Po miesiącu otwórz naczynie, wyrzuć wiśnie, a nalewkę przelej do zwykłej butelki.
Jeśli nie lubisz wódki, może wybrać inny alkohol. W zależności od upodobań - może to być np. rum albo brandy.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 87,3 |
Białko | 0,2 g |
Tłuszcze | 0,1 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 12,7 g |
Błonnik | 0,3 g |
Witamina C | 3,0 mg |
Witamina A | 10,0 µg |