Trwa ładowanie...

Nalewka z jeżyn - układ krążenia, przeziębienie, kobiece dolegliwości, choroba nowotworowa, nalewka jeżynowo-miodowa, nalewka jeżynowo-waniliowa

Zioła, owoce i inne części roślin to świetne składniki kremów, maści i innych leczniczych preparatów przydatnych przy najróżniejszych dolegliwościach. Jednym z tego typu naturalnych eliksirów jest nalewka z jeżyn. Na co pomaga nalewka z jeżyn? Jakie są właściwości nalewki z jeżyn? Przekonaj się, jak wpływa na organizm i w jaki sposób samodzielnie ją przygotować.

Zobacz film: "Kaloryczność alkoholi. Sprawdź, zanim po nie sięgniesz"

spis treści

1. Na co pomaga nalewka z jeżyn?

Nalewka z owoców jeżyn, oczywiście spożywana z umiarem, jest zalecana przede wszystkim osobom, które zmagają się z problemami z układem krążenia. Zawarte w niej substancje, głównie przeciwutleniacze o nazwie antocyjany, pozytywnie wpływają na pracę serca. To także zasługa zawartej w nich witaminy C, znanej ze swojego działania polegającego na uszczelnianiu naczyń włosowatych.

Kwas askorbinowy jest ponadto pomocny w walce z nadciśnieniem, zwiększa efektywność wchłaniania cennego dla układu krwionośnego żelaza, a w dodatku bierze udział w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, co przeciwdziała powstaniu niedokrwistości, czyli anemii.

Przy problemach z sercem szczególnie zalecane jest spożywanie nalewki z jeżyn z dodatkiem miodu gryczanego, który jest bogaty w żelazo, wspomnianą witaminę C, a także witaminy z grupy B oraz witaminę PP.

2. Nalewka na przeziębienie

O tym, że jeżynówka jest świetnym lekarstwem na przeziębienie i grypę, wiedziały już nasze babcie. Nalewka z jeżyn wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego pomaga złagodzić towarzyszące infekcjom dolegliwości, takie jak ból gardła, kaszel czy gorączka.

Przy okazji nalewka z jeżyn działa napotnie, dlatego po jej spożyciu najlepiej wygrzewać się w łóżku, co z pewnością skróci czas trwania choroby. Oczywiście - ze względu na zawartość alkoholu - nie wolno stosować jej u dzieci.

Właściwości jeżyn. Dlaczego powinniśmy jeść te owoce?
Właściwości jeżyn. Dlaczego powinniśmy jeść te owoce? [5 zdjęć]

Trwa sezon na jeżyny. Okazuje się, że te owoce doskonale orzeźwiają, są źródłem witaminy C, przyspieszają...

zobacz galerię

3. Estrogeny w nalewce

Kolejnym atutem nalewki z jeżyn jest obecność w jej składzie fitoestrogenów, działających podobnie jak estrogeny, czyli żeńskie hormony płciowe. Nalewka z jeżyn stanowi naturalne remedium na dolegliwości towarzyszące napięciu przedmiesiączkowemu. Dzięki niej mniej dotkliwe staje się uczucie napięcia, a zmienne nastroje przestają być problemem.

Nalewka z jeżyn, podobnie jak nalewka z orzecha, przynosi ponadto ulgę w wywołanych przez PMS, nudnościach czy zaparciach.

Produkty zawierające fitoestrogeny powinny znaleźć się także w diecie kobiet w okresie klimakterium. Nalewka z jeżyn łagodzi objawy menopauzy i pomoże znormalizować zaburzoną pracą układu hormonalnego, przede wszystkim nieprzyjemne wary, czyli nagłe uderzenia gorąca.

4. Czy nalewka chroni przed nowotworem

Zawarte w jeżynach antyoksydanty mogą mieć znaczenie w profilaktyce nowotworów. Wspomniane antocyjany, a także kwas fenolowy i elagowy zwalczają wolne rodniki, które sprzyjają powstawaniu komórek rakowych.

W związku z tym nalewkę przygotowaną z jeżyn można uznać za naturalny i smaczny środek przeciwdziałający rozwojowi tej groźnej choroby.

5. Jak przygotować nalewkę z jeżyn?

Jeżeli zainteresowała nas nalewka jeżynowo-miodowa to do jej przygotowania potrzebny będzie kilogram owoców, pół kilograma cukru, pół szklanki miodu, 0,35 litra wódki oraz 0,5 litra spirytusu. Jeżyny należy układać w dużym słoiku warstwami, każdą z nich dokładnie zasypując cukrem.

Do zalanych miodem jeżyn dodajemy następnie alkohol i dokładnie mieszamy. Szczelnie zakręcony słoik odstawiamy w zacienione miejsce na 6 tygodni, po czym za pomocą cedzaka oddzielamy płyn od owoców i przelewamy go do butelek. Najlepszy smak nalewki z jeżyn będzie po upływie 6 miesięcy.

6. Przepis na nalewkę jeżynowo-waniliową

Przepis na nalewkę jeżynowo-waniliową wygląda następująco: 2 kilogramy owoców, które także układamy w słoiku warstwowo, zasypując je kilogramem cukru. Wypełniony po brzegi słój przykrywamy niezbyt grubą warstwą gazy (wystarczy złożona podwójnie), którą mocujemy za pomocą gumki recepturki, a następnie stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 5 dni.

Po zlaniu soku z jeżyn do innego słoika dodajemy do niego 0,5 l spirytusu, 3 goździki i połówkę laski wanilii. Całość mieszamy, a następnie dokładnie zamknięty słoik odstawiamy na około 2 tygodnie – tym razem w miejscu nieco zaciemnionym. Po upływie tego czasu płyn filtrujemy przez gazę, by pozbyć się resztek owoców i przelewamy go do butelek. Nalewka z jeżyn jest gotowa po 6 miesiącach.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.