Właściwości jeżyn. Dlaczego powinniśmy jeść te owoce?
Trwa sezon na jeżyny. Okazuje się, że te owoce doskonale orzeźwiają, są źródłem witaminy C, przyspieszają przemianę materii i wspomagają organizm z walce z cukrzycą. Jedzmy je więc na zdrowie.
Nazwą "jeżyny" określa się całą rodzinę roślin, należą do niej także maliny. W rozumieniu zwyczajowym rozróżniamy jednak maliny od jeżyn. Te pierwsze są zazwyczaj różowe, drugie – mają barwę ciemnofioletową. Dlatego też w tym tekście zrezygnujemy z botanicznego podziału i potraktujemy jeżyny oddzielnie. Dlaczego zatem warto je jeść?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Kobiety boją się cesarki. "Cała się trzęsłam. Nie chcę tego znów przeżywać"
Jeżyny w walce z rakiem
Z roku na rok choroby nowotworowe zabijają coraz więcej ludzi. Choć jedynymi skutecznymi metodami ich leczenia są terapie specjalistyczne, jedzenie owoców i warzyw sprzyja procesowi leczenia. Jednym z produktów o silnych właściwościach antynowotworowych jest właśnie jeżyna.
Ciemne owoce są bogate w silne przeciwutleniacze – antocyjany. Substancje te niszczą wolne rodniki, które mogą powodować powstawanie komórek rakowych. Najsilniejszy z nich jest cyanindin-3glukozyd,. Specjaliści przypuszczają, że może on zapobiegać czerniakowi. Podobne właściwości ma także kwas elagowy oraz kwasy fenolowe.
Duża zawartość antyoksydantów w jeżynach sprawiła, że owoce te umieszczone zostały na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). To wykaz produktów, które chronią organizm przed wpływem reaktywnych form tlenu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Jeżyny w walce z chorobami układu krążenia
Jeśli cierpisz na nadciśnienie, masz chorobę niedokrwienną serca lub przeszedłeś zawał, oprócz standardowej terapii, spożywaj dużo jeżyn. Powód? Zawarte w nich antocyjany to zawodnicy do zadań specjalnych. Oprócz działania antynowotworowego, mają także właściwości zwiększające elastyczność naczyń włosowatych. Dzięki nim twoje serce będzie silniejsze.
Ogromną zaletą jeżyn jest też wysoka zawartość witaminy C. Już jedna szklanka tych owoców pokryje 60 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. W 100 g jeżyn jest aż 21 mg. Jakie są zalety witaminy C? Wystarczy wspomnieć, że zwiększa odporność i ułatwia przyswajanie żelaza.
Kolejnym ważnym składnikiem jeżyn, który sprzyja zdrowemu sercu, jest błonnik. Ogranicza on wchłanianie niezdrowych tłuszczów, przez co zmniejsza ryzyko chorób układu naczyniowo-sercowego.
Przeczytaj także: Zostawiasz wodę w samochodzie? Poważny błąd
Jeżyny w walce z cukrzycą
Jedzenie jeżyn może pomóc chorym na cukrzycę. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois stwierdzili, że związki zawarte w tych owocach hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie węglowodanów. Dla osób z cukrzycą typu 2 to niezwykle istotne, ponieważ spowalnia to wzrost poziomu cukru we krwi.
Jak to się dzieje? Eksperci podkreślają, że jeżyny wpływają na dwa enzymy przemiany węglowodanowej: alfa-amylazę oraz alfa-glukozydazę. Ich skuteczność jest porównywalna z lekami.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Nie zawiera kofeiny, ale obniża cukier, wzmacnia serce i chroni wątrobę
Jeżyny dla kobiet w ciąży
Jeżyny do swojej diety powinny włączyć także przyszłe mamy. Powód? Witaminy z grupy B, witamina E, witamina A, witamina K oraz kwas foliowy. Latem i wczesną jesienią przyjmowanie sumplementów diety dla kobiet w ciąży staje się zbędne – każdy z tych związków posiadają właśnie jeżyny.
Ale to nie wszystko. Ciemnofioletowe owoce są bogactwem niezbędnego do prawidłowej pracy układu nerwowego potasu. Dostarczają także magnezu i wapnia.
Przeczytaj także: Komary i meszki przenoszą boreliozę? Sprawdziliśmy, jak jest naprawdę
Źródła
- zdrowie.dziennik.pl, zdrowie.gazeta.pl