Właściwości jeżyn. Dlaczego powinniśmy jeść te owoce?

Trwa sezon na jeżyny. Okazuje się, że te owoce doskonale orzeźwiają, są źródłem witaminy C, przyspieszają przemianę materii i wspomagają organizm z walce z cukrzycą. Jedzmy je więc na zdrowie.

Nazwą "jeżyny" określa się całą rodzinę roślin, należą do niej także maliny. W rozumieniu zwyczajowym rozróżniamy jednak maliny od jeżyn. Te pierwsze są zazwyczaj różowe, drugie – mają barwę ciemnofioletową. Dlatego też w tym tekście zrezygnujemy z botanicznego podziału i potraktujemy jeżyny oddzielnie. Dlaczego zatem warto je jeść?

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj także: Kobiety boją się cesarki. "Cała się trzęsłam. Nie chcę tego znów przeżywać"

Jeżyny są naturalnym lekiem przeciwcukrzycowymJeżyny są naturalnym lekiem przeciwcukrzycowym
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

/ 4Jeżyny w walce z rakiem

Z roku na rok choroby nowotworowe zabijają coraz więcej ludzi. Choć jedynymi skutecznymi metodami ich leczenia są terapie specjalistyczne, jedzenie owoców i warzyw sprzyja procesowi leczenia. Jednym z produktów o silnych właściwościach antynowotworowych jest właśnie jeżyna.

Ciemne owoce są bogate w silne przeciwutleniacze – antocyjany. Substancje te niszczą wolne rodniki, które mogą powodować powstawanie komórek rakowych. Najsilniejszy z nich jest cyanindin-3glukozyd,. Specjaliści przypuszczają, że może on zapobiegać czerniakowi. Podobne właściwości ma także kwas elagowy oraz kwasy fenolowe.

Duża zawartość antyoksydantów w jeżynach sprawiła, że owoce te umieszczone zostały na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). To wykaz produktów, które chronią organizm przed wpływem reaktywnych form tlenu.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Jeżyny w walce z chorobami układu krążenia

Jeśli cierpisz na nadciśnienie, masz chorobę niedokrwienną serca lub przeszedłeś zawał, oprócz standardowej terapii, spożywaj dużo jeżyn. Powód? Zawarte w nich antocyjany to zawodnicy do zadań specjalnych. Oprócz działania antynowotworowego, mają także właściwości zwiększające elastyczność naczyń włosowatych. Dzięki nim twoje serce będzie silniejsze.

Ogromną zaletą jeżyn jest też wysoka zawartość witaminy C. Już jedna szklanka tych owoców pokryje 60 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. W 100 g jeżyn jest aż 21 mg. Jakie są zalety witaminy C? Wystarczy wspomnieć, że zwiększa odporność i ułatwia przyswajanie żelaza.

Kolejnym ważnym składnikiem jeżyn, który sprzyja zdrowemu sercu, jest błonnik. Ogranicza on wchłanianie niezdrowych tłuszczów, przez co zmniejsza ryzyko chorób układu naczyniowo-sercowego.

/ 4Jeżyny w walce z cukrzycą

Jedzenie jeżyn może pomóc chorym na cukrzycę. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois stwierdzili, że związki zawarte w tych owocach hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie węglowodanów. Dla osób z cukrzycą typu 2 to niezwykle istotne, ponieważ spowalnia to wzrost poziomu cukru we krwi.

Jak to się dzieje? Eksperci podkreślają, że jeżyny wpływają na dwa enzymy przemiany węglowodanowej: alfa-amylazę oraz alfa-glukozydazę. Ich skuteczność jest porównywalna z lekami.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Jeżyny dla kobiet w ciąży

Jeżyny do swojej diety powinny włączyć także przyszłe mamy. Powód? Witaminy z grupy B, witamina E, witamina A, witamina K oraz kwas foliowy. Latem i wczesną jesienią przyjmowanie sumplementów diety dla kobiet w ciąży staje się zbędne – każdy z tych związków posiadają właśnie jeżyny.

Ale to nie wszystko. Ciemnofioletowe owoce są bogactwem niezbędnego do prawidłowej pracy układu nerwowego potasu. Dostarczają także magnezu i wapnia.

Źródła

  1. zdrowie.dziennik.pl, zdrowie.gazeta.pl
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka