Trwa ładowanie...

Napęd dla mózgu, ratunek dla zapchanych tętnic. Lekarz radzi, by jeść codziennie

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 09.10.2023 16:07
Dobre wieści dla miłośników słodkości. Ten rodzaj czekolady chroni serce, mózg i jelita
Dobre wieści dla miłośników słodkości. Ten rodzaj czekolady chroni serce, mózg i jelita (Getty Images)

Miłośnicy słodyczy mają powody do radości. Okazuje się, że pewien typ czekolady może wywierać pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Lekarze zalecają włączenie jej do naszej codziennej diety, ponieważ może pomóc w ochronie przed wieloma poważnymi problemami zdrowotnymi.

spis treści

1. Lekarz wspiera ideę konsumpcji czekolady

Dr Michael Mosley, ceniony lekarz i dziennikarz, znana postać telewizyjna, jak również autor licznych książek na temat zdrowia jelit i diet, w rozmowie z "Daily Mail" zachęca do cieszenia się czekoladą. Zaznaczył, że jest wielkim fanem słodyczy, co sprawia, że musi stale zwracać uwagę na to, aby nie spożywać ich zbyt dużo.

Jednakże, te ograniczenia nie obowiązują go w odniesieniu do czekolady gorzkiej. Specjalista chętnie sięga po smakołyk, szczególnie po obfitym posiłku.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

- Pomaga zaspokoić mój apetyt na coś słodkiego, jednocześnie oferując potencjalne korzyści zdrowotne, takie jak obniżenie ciśnienia krwi, poprawa przepływu krwi, obniżenie poziomu insuliny i cholesterolu, a nawet wzmocnienie mózgu – wyjaśnia.

Korzyści płyną z zawartości flawonoidów, które są potężnymi związkami bioaktywnymi pochodzącymi z ziaren kakaowca. Flawonoidy, o których mowa to głównie katechiny, epikatechiny i antocyjanidyny. Wielu z nas nie jest świadoma, że czekolada mleczna i biała są pozbawione tych cennych składników.

Okazuje się, że flawonoidy zawarte w czekoladzie mogą być pożywką dla bakterii jelitowych. Te bakterie produkują specjalne związki, które wpływają na poprawę przepływu krwi do mózgu. Dzięki temu, konsumowanie kilku kawałków gorzkiej czekolady dziennie może przyczynić się do poprawy pamięci i koncentracji.

2. Jakie działanie na nasze zdrowie ma czekolada?

Artykuł opublikowany w prestiżowym czasopiśmie medycznym "BMC Medicine" poświęcony został głównemu składnikowi czekolady, mianowicie ziarnom kakaowca. Jak wynika z przeglądu wielu badań, wykazują one zdolność do obniżania ciśnienia krwi.

Inne badanie, które ukazało się w "Journal of the American Heart Association", sugeruje, że gorzka czekolada, zwłaszcza jeżeli jest łączona z migdałami, może korzystnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi. Dalsze badania naukowe wykazały, że ta słodka przekąska potrafi zmniejszyć poziom LDL, czyli "złego" cholesterolu, a jednocześnie zwiększa poziom HDL, zwany "dobrym" cholesterolem.

Czekolada zdolna jest również do hamowania procesu tworzenia blaszki miażdżycowej, która jest odpowiedzialna za wiele poważnych chorób takich jak zawał mięśnia sercowego czy udar mózgu.

Ekspert zaleca, aby wybierać czekoladę, która zawiera co najmniej 50 proc. miazgi kakaowej.

Dr Michael Mosley dodaje także, że istnieje delikatna równowaga między czekoladą bogatą w kakao, która może wydawać się zbyt gorzka, a czekoladą z niską zawartością kakao, która przez swój nagromadzony kaloryczny skład może wydawać się zbyt kusząca, by pozwolić sobie na jej spożywanie każdego dnia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze