Przygotuj napój imbirowy na przeziębienie
Sezon na grypy i przeziębienia w pełni, warto więc wspomóc odporność w walce z infekcjami. W tym celu wykorzystać można całkowicie naturalne produkty. Sprawdź, jak przy pomocy trzech popularnych składników przygotować napój, który zapobiegnie chorobie.
Składniki i przygotowanie:
100 g świeżego korzenia imbiru, 1 cytryna, 3 łyżki miodu.
Świeży, nieobrany imbir wkładamy do garnka i zalewamy 1/2 l wody. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Na koniec słodzimy odrobiną miodu.
Komentarz:
Przepis na ten napój z imbirem jest bardzo prosty. Jednak jego wpływ na nasz organizm i samopoczucie jest nieoceniony. Imbir poprawia krążenie oraz ułatwia trawienie. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Pobudza układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych.
Cytryna natomiast to cudowny owoc tropikalny, który jest bogatym źródłem przede wszystkim witaminy C, ale także witamin A, E, B1, B2, B3, B6. Zapobiega awitaminozie, leczy przeziębienia oraz szkorbut. Owoc ten jest ważny zarówno dla zdrowia, jak i urody. Wpływa na porost i lśnienie włosów, pielęgnuje cerę oraz skórę dłoni i stóp. Już trzy łyżki soku z cytryny dziennie potrafią zatrzymać katar, a przede wszystkim mobilizują naturalne siły organizmu do walki z infekcją.
Miód to nic innego, jak cukry, związki białkowe, enzymy, kwasy organiczne, witaminy, składniki mineralne. Co to oznacza? Samo zdrowie – miód leczy przeziębienia, wspomaga odporność, jak również reguluje układ oddechowy, pokarmowy i krążenia. Zdecydowanie należy wypróbować działanie imbirowego napoju.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 135,88 kcal |
Białka | 8,81 g |
Węglowodany | 3,12 g |
Tłuszcze | 10,14 g |
Błonnik | 1,29 g |