Napój, który usprawnia procesy trawienne i hamuje apetyt

Wśród metod oczyszczania organizmu z toksycznych substancji wymienia się m.in. jednodniową głodówkę, wizytę w saunie czy picie soków. Można również włączyć do jadłospisu detoksykujący napój o prozdrowotnym wpływie na cały organizm. Nie tylko odtruwa, ale wspomaga odchudzanie i łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe.

Napój z pieprszem, imbirem i sokiem z cytryny w filiżanceNapój z pieprszem, imbirem i sokiem z cytryny w filiżance
Źródło zdjęć: © 123RF

Lista składników niezbędnych do przygotowania detoksykującego napoju

  • szklanka ciepłej wody,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • łyżeczka miodu,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • szczypta suszonego lub 1/4 łyżeczki startego imbiru,
  • szczypta zmielonych goździków.

Sposób przygotowania:

Do naczynia wlewamy sok z cytryny. Wsypujemy przyprawy i dodajemy miód. Po wymieszaniu składników dopełniamy szklankę wodą. Ponownie mieszamy i od razu wypijamy. Jeżeli napój ma również pełnić funkcję orzeźwiającą — należy go schłodzić w lodówce, a tuż przed spożyciem dodać plaster cytryny.

Przeczytaj także

Właściwości napoju detoksykującego

Oprócz tego, że ten napój odtruwa organizm, ma pozytywny wpływ na proces odchudzania i naszą ogólną kondycję. Jakie właściwości wykazuje?

  • oczyszcza i rozrzedza krew, czym przeciwdziała powstawaniu zakrzepów,
  • działa antybakteryjnie i antywirusowo,
  • odkwasza organizm, przywracając równowagę kwasowo-zasadową (zakwaszenie to jedna z przyczyn otyłości),
  • łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak wymioty, zatrucia, biegunka, niestrawność,
  • usprawnia metabolizm, dzięki czemu pomaga zredukować masę ciała.

Właściwości detoksykujące składników napoju

Najważniejszym składnikiem tego napoju o właściwościach oczyszczających jest pieprz cayenne, pozostałe — sok z cytryny, imbir i goździki — uzupełniają jego działanie.

Pieprz cayenne znany jest z tego, że likwiduje wzdęcia i wspomaga przebieg procesów trawiennych, zwiększając ilość enzymów i kwasów żołądkowych (co więcej, pomaga leczyć chorobę wrzodową, ponieważ pobudza wytwarzanie soków ochronnych, które przeciwdziałają tej dolegliwości). Ponadto przyspiesza proces usuwania toksycznych substancji z organizmu.

Dzięki zawartości kapsaicyny (związku chemicznego odpowiedzialnego za ostry smak) usprawnia też przemianę materii, a także zwiększa termogenezę, czyli proces wytwarzania ciepła. Jeżeli będziemy dodawać tę przyprawę do potraw okazjonalnie, zmniejszymy apetyt na dania słone i tłuste oraz desery.

Sok z cytryny ma wiele właściwości zdrowotnych, m.in. wspomaga pracę wątroby, oczyszczając ten organ wewnętrzny z toksycznych substancji (pobudza produkcję żółci). W ten sposób przyspiesza proces detoksykacji całego organizmu, a także odkwasza go. Sok z cytryny zawiera również witaminę C — antyoksydant, który wspomaga usuwanie wolnych rodników z organizmu. Co ciekawe, zmniejsza on uczucie głodu (hamuje łaknienie), zatem sprzyja utracie zbędnych kilogramów.

Imbir zawdzięcza swój aromat składnikowi olejku eterycznego o nazwie zingiberol, lekko gorzki, palący smak zaś — substancjom żywicowym, takim jak gingerol. Dzięki nim ta przyprawa leczy wzdęcia i usprawnia trawienie. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i działa rozkurczowo. Ponadto wykazuje właściwości moczopędne, czym przeciwdziała obrzękom i sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu.

Goździki to źródło cennych składników odżywczych: dostarczają wapnia, żelaza i magnezu oraz witamin (A, C i K). Są bogate w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Substancje aktywne, które zawierają, pobudzają produkcję soków trawiennych. Przyprawa ta usprawnia przemianę materii i niweluje niestrawność.

Można ją wykorzystać do przygotowania naparu na dyskomfort trawienny (po uprażeniu goździków na patelni, miażdżymy je w moździerzu na proszek, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, po czym dodajemy trochę miodu).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka