Naturalne źródła cynku
Cynk spełnia wiele ważnych funkcji w organizmie. Wspomaga aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że występuje w wielu pokarmach, często cierpimy na jego braki. Niedobór cynku może powodować obniżenie odporności, wypadanie włosów i zanik apetytu. Na szczęście można go łatwo uzupełnić, spożywając produkty bogate w ten składnik.
Ostrygi
Najwięcej cynku znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, a na szczycie listy uplasowały się ostrygi. Wystarczy 85 g tych owoców morza, aby pokryć aż 500 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk. Z tego powodu, ostrygi polecane są wszystkim, którzy chcą zniwelować niedobór cynku. Inne owoce morza również są dobrymi źródłami tego pierwiastka, ale w 85 g mięsa homara znajduje się tylko połowa zalecanej dziennej dawki.
Trawa pszeniczna
Najlepszym roślinnym źródłem cynku jest trawa pszeniczna. Wystarczą 4 g tego bezglutenowego pokarmu, aby dostarczyć organizmowi 62 mg cynku, czyli 413 proc. zalecanej dawki. W trawie pszenicznej znajdują się też inne składniki odżywcze: magnezu, witamina E i chlorofil. Zaledwie 50 ml świeżego soku z trawy pszenicznej jest odpowiednikiem odżywczym zjedzenia kilograma warzyw!
Wołowina i baranina
Cynk obecny jest w prawie każdym mięsie, ale wołowina i baranina zawierają go najwięcej. Na wartość odżywczą ma wpływ jakość produktów – zwierzęta karmione trawą i odpowiednio hodowane będą miały więcej cennych składników niż te źle traktowane. Możesz spodziewać się, że w 100 g mięsa wołowego znajduje się 80 proc. zalecanej dziennej dawki cynku, a w baraninie ok 40–50 proc.
Zarodki pszenne
Nie jesz mięsa? Dobrym źródłem cynku są zarodki pszenne. W jednej szklance jest 16 mg tego minerału, czyli 126 proc. zalecanej dziennej dawki. To jednak nie wszystko – zarodki pszenne to też skarbnica błonnika, magnezu, manganu, selenu i żelaza. W przeciwieństwie do trawy pszennej nie są bezglutenowe.
Pestki dyni
Jeśli cierpisz na niedobór cynku, sięgnij po pestki dyni. Duża garść dostarczy ci 23 proc. zalecanej dziennej dawki tego minerału. To dobra przekąska lub składnik sałatki. Najlepiej jeść je na surowo, gdyż podgrzewanie zmienia strukturę tłuszczy i może wpłynąć na zmniejszenie zawartości cynku.
Inne źródła
Inne dobre źródła cynku to: kakao, suszone zioła, szpinak, większość orzechów i nasion, wieprzowina, kurczak i fasola (zwłaszcza fasola mung).