Naturalne źródła koenzymu Q10. Sprawdź, w jakich produktach znajdziesz go najwięcej

Koenzym Q10 to substancja nazywana popularnie eliksirem młodości. Wpływa korzystnie nie tylko na urodę, ale i na zdrowie człowieka. Dzięki niemu funkcjonują komórki i bije nasze serce.

Wykrycie niedoboru koenzymu Q10 jest możliwe poprzez określenie jego stężenia we krwi, w moczu lub poprzez bezpośredni pomiar jego zawartości w określonym narządzie.

Nasz organizm ma możliwość samodzielnego wytwarzania koenzymu Q10 i rozprowadzania go po całym ciele. Z wiekiem jednak ta zdolność maleje. Koenzym Q10 może być pozyskiwany dla naszego organizmu z pożywienia, dzięki czemu możliwe jest częściowe wyrównanie niedoborów tego związku. Na jakie produkty powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę?

Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO.

Sprawdź koniecznie: Nie masz planu na wakacje?Nie martw się. Mamy dla ciebie propozycję.

Koenzym Q10 wpływa korzystnie nie tylko na urodę, ale i na zdrowie człowiekaKoenzym Q10 wpływa korzystnie nie tylko na urodę, ale i na zdrowie człowieka
Źródło zdjęć: © Koenzym Q10 to substancja nazywana popularnie eliksirem młodości (123rf)
Monika Suszek

/ 5Mięsa

Nietrudno jest znaleźć naturalne źródła koenzymu Q10. Występuje on w szczególności w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Jego dobrymi źródłami są: wołowina, wątróbka wieprzowa, szynka wieprzowa oraz drób.

Warto również pamiętać, że mięso dostarcza również niezbędnego białka oraz żelaza. Jednak nie wszystko jest takie idealne. Pamiętajmy, że mięso posiada również dużo kwasów tłuszczowych, które nie są zdrowe. Szczególnie jeżeli chodzi o mięso czerwone. Dlatego lepiej zrezygnować z golonki, kotletów (zwłaszcza panierowanych) czy boczku.

/ 5Ryby

Ryby to najlepsze, naturalne źródło koenzymu Q10
Ryby to najlepsze, naturalne źródło koenzymu Q10 © Przeciętny Polak zjada w przeciągu roku ok. 7-8 kg ryb. To mało.(123rf)

Drugie, po mięsie, najlepsze źródło koenzymu Q10. Substancja znajduje się przede wszystkim w tłustych gatunkach, czyli w tuńczyku, łososiu oraz makreli.

Niestety, przeciętny Polak zjada w przeciągu roku ok. 7-8 kg ryb. To bardzo mało. Dietetycy przypominają, że ryby powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Pamiętajmy, że są bogate w źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wpływają korzystnie na układ krążenia. Chronią przed miażdżycą, obniżają krzepliwość i ciśnienie krwi, a także przywracają właściwe stężenie cholesterolu. Ponadto kwasy te zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów. Uspokajają (wspomagają układ nerwowy) i zwiększają produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO.

/ 5Rośliny strączkowe

Bób, fasola, soczewica, groszek, ciecierzyca, soczewica i soja to kolejne naturalne źródła cennego Q10. Dietetycy mówią często o nich "agenci do zadań specjalnych”. Dlaczego?

Rośliny strączkowe to doskonałe źródło wielu makro- i mikroelementów. Redukują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, stabilizują poziom cukru we krwi. Bogate są w błonnik i białko. Ponadto naukowcy przekonują, że mają one zdolność obniżania ryzyka zachorowania na cukrzycę, raka jelita grubego i choroby układu krążenia.

/ 5Warzywa

Świeże warzywa są najlepszym sposbem by poprawić nasze zdrowie
Świeże warzywa są najlepszym sposbem by poprawić nasze zdrowie © Uważa się, że 75 proc. ludzi powyżej 50 roku życia może mieć niedobór koenzymu Q10. Świeże warzywa są doskonałym źródłem tego minerału. (123rf)

Kalafior, pomidory, ziemniaki, marchew, ogórki to kolejne naturalne źródła Q10. Dietetycy przypominają, że najlepszą metodą na dostarczenie swojemu organizmowi koenzymu jest zróżnicowana dieta. Uważa się, że 75 proc. ludzi powyżej 50. roku życia może mieć niedobór koenzymu Q10. Brak wystarczającej jego ilości może prowadzić do chorób układu krążenia. Braki sprawiają, że serce może nie radzić sobie z rozprowadzeniem krwi.

Koenzym Q10 ma różne zdrowotne właściwości - zapobiega migrenom, dodaje energii, obniża ciśnienie krwi.

/ 5Owoce

Koenzym Q10 znjadziemy również w wielu owocach
Koenzym Q10 znjadziemy również w wielu owocach © Dawka koenzymu Q10 zależy od trybu życia jaki prowadzimy. Potrzebujemy więcej tego związku w czasie zwiększonej aktywności fizycznej lub gdy cierpimy na dolegliwości sercowe. (123rf)

Najlepiej sięgnąć po porzeczki, jabłka, mandarynki, kiwi czy pomarańcze. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik zależy od tego, jaki tryb życia prowadzimy. Uznaje się, że to od 30 do nawet 300 mg dziennie.

Potrzebujemy więcej tego związku w czasie zwiększonej aktywności fizycznej lub gdy cierpimy na dolegliwości sercowe. Bardzo wysoka dawka koenzymu jest stosowane do leczenia wczesnego stadium choroby Parkinsona.

Sprawdź konieczenie: Czy owoce mogą nam zaszkodzić?

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka