Naturalne źródła koenzymu Q10. Sprawdź, w jakich produktach znajdziesz go najwięcej
Koenzym Q10 to substancja nazywana popularnie eliksirem młodości. Wpływa korzystnie nie tylko na urodę, ale i na zdrowie człowieka. Dzięki niemu funkcjonują komórki i bije nasze serce.
Wykrycie niedoboru koenzymu Q10 jest możliwe poprzez określenie jego stężenia we krwi, w moczu lub poprzez bezpośredni pomiar jego zawartości w określonym narządzie.
Nasz organizm ma możliwość samodzielnego wytwarzania koenzymu Q10 i rozprowadzania go po całym ciele. Z wiekiem jednak ta zdolność maleje. Koenzym Q10 może być pozyskiwany dla naszego organizmu z pożywienia, dzięki czemu możliwe jest częściowe wyrównanie niedoborów tego związku. Na jakie produkty powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę?
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Sprawdź koniecznie: Nie masz planu na wakacje?Nie martw się. Mamy dla ciebie propozycję.
Mięsa
Nietrudno jest znaleźć naturalne źródła koenzymu Q10. Występuje on w szczególności w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Jego dobrymi źródłami są: wołowina, wątróbka wieprzowa, szynka wieprzowa oraz drób.
Warto również pamiętać, że mięso dostarcza również niezbędnego białka oraz żelaza. Jednak nie wszystko jest takie idealne. Pamiętajmy, że mięso posiada również dużo kwasów tłuszczowych, które nie są zdrowe. Szczególnie jeżeli chodzi o mięso czerwone. Dlatego lepiej zrezygnować z golonki, kotletów (zwłaszcza panierowanych) czy boczku.
Sprawdź koniecznie: Mięso nastrzykiwane, czyli jakie?
Ryby
Drugie, po mięsie, najlepsze źródło koenzymu Q10. Substancja znajduje się przede wszystkim w tłustych gatunkach, czyli w tuńczyku, łososiu oraz makreli.
Niestety, przeciętny Polak zjada w przeciągu roku ok. 7-8 kg ryb. To bardzo mało. Dietetycy przypominają, że ryby powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Pamiętajmy, że są bogate w źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wpływają korzystnie na układ krążenia. Chronią przed miażdżycą, obniżają krzepliwość i ciśnienie krwi, a także przywracają właściwe stężenie cholesterolu. Ponadto kwasy te zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów. Uspokajają (wspomagają układ nerwowy) i zwiększają produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Sprawdź koniecznie: Jak pomóc sobie w przypadku alergii na ryby?
Rośliny strączkowe
Bób, fasola, soczewica, groszek, ciecierzyca, soczewica i soja to kolejne naturalne źródła cennego Q10. Dietetycy mówią często o nich "agenci do zadań specjalnych”. Dlaczego?
Rośliny strączkowe to doskonałe źródło wielu makro- i mikroelementów. Redukują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, stabilizują poziom cukru we krwi. Bogate są w błonnik i białko. Ponadto naukowcy przekonują, że mają one zdolność obniżania ryzyka zachorowania na cukrzycę, raka jelita grubego i choroby układu krążenia.
Sprawdź koniecznie:Czy koenzym Q10 w postaci suplementu diety jest skuteczny?
Warzywa
Kalafior, pomidory, ziemniaki, marchew, ogórki to kolejne naturalne źródła Q10. Dietetycy przypominają, że najlepszą metodą na dostarczenie swojemu organizmowi koenzymu jest zróżnicowana dieta. Uważa się, że 75 proc. ludzi powyżej 50. roku życia może mieć niedobór koenzymu Q10. Brak wystarczającej jego ilości może prowadzić do chorób układu krążenia. Braki sprawiają, że serce może nie radzić sobie z rozprowadzeniem krwi.
Koenzym Q10 ma różne zdrowotne właściwości - zapobiega migrenom, dodaje energii, obniża ciśnienie krwi.
Sprawdź koniecznie: "Cudowne" warzywa? Sprawdź które nie wchłaniają pestycydów.
Owoce
Najlepiej sięgnąć po porzeczki, jabłka, mandarynki, kiwi czy pomarańcze. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik zależy od tego, jaki tryb życia prowadzimy. Uznaje się, że to od 30 do nawet 300 mg dziennie.
Potrzebujemy więcej tego związku w czasie zwiększonej aktywności fizycznej lub gdy cierpimy na dolegliwości sercowe. Bardzo wysoka dawka koenzymu jest stosowane do leczenia wczesnego stadium choroby Parkinsona.
Sprawdź konieczenie: Czy owoce mogą nam zaszkodzić?