Naturalny sposób na ochronę przed chorobami serca. Oliwa z oliwek osłania tętnice przed niebezpiecznymi skutkami zanieczyszczenia powietrza
Jeśli kiedykolwiek utknąłeś w korku i, przebywając w oparach trujących spalin, pomyślałeś: "To z pewnością NIE MOŻE być dla mnie dobre" – masz całkowitą rację. Jeśli w takich warunkach przebywasz sporadycznie, to jesteś wielkim szczęściarzem. Jednak jeśli mieszkasz w metropolii i drogę do pracy i z pracy codziennie pokonujesz w korkach i w smogu, to serwujesz swoim płucom i sercu istny koszmar.
Pulmonolodzy i kardiolodzy twierdzą, że w Polsce na choroby powstałe w wyniku zanieczyszczenia powietrza umiera rocznie 44 tys. osób, a w Europie jest to ok. 440 tys. Ponadto zanieczyszczenie powietrza ma bezpośredni wpływ na występowanie zawału serca i udaru mózgu.
Ale choć niewielu z nas może sobie pozwolić na to, alby po prostu spakować się i przenieść gdzieś daleko od cywilizacji, okazuje się, że istnieje coś, co możesz zrobić, aby się chronić.
Naukowcy dowiedli, że regularne spożywanie oliwy z oliwek chroni przed szkodliwym oddziaływaniem zanieczyszczonego powietrza na Twój organizm. Ochotnikom pozostającym pod wpływem zanieczyszczeń zbadano naczynia krwionośne za pomocą ultradźwięków.
W trakcie czterotygodniowego badania obserwowano trzy grupy ochotników. Pierwsza spożywała trzy gramy oliwy z oliwek dziennie (to mniej niż pół łyżki stołowej), w drugiej przyjmowano dziennie trzy gramy oleju rybnego, trzecia grupa nie otrzymywała żadnego oleju.
Wynik okazał się jednoznaczny. Tylko w grupie spożywającej oliwę z oliwek nie wystąpiło zwężenie naczyń krwionośnych. W dwóch pozostałych grupach problem ten występował.
Zatem jeśli martwisz się, że skutki zanieczyszczenia powietrza mogą dotyczyć również Ciebie, włącz dobrej jakości oliwę z oliwek do codziennego menu. Nie tylko doda Twoim potrawom smaku, ale także zadziała jak powiew świeżego powietrza. Ponadto oliwa z oliwek może rozpuszczać powstałe w żyłach zakrzepy krwi, chroniąc tym samym przed zawałem serca.
Materiał Partnera