Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, by był mniej kaloryczny
1 z 5Składnik popularny, ale kaloryczny
Białe ziarenka ryżu są prawdopodobnie najczęściej używanym produktem żywnościowym na świecie. Swą popularność zawdzięczają przede wszystkim cenie i dostępności. W porównaniu np. do fasoli czy soi jest tani.
Każdy kij ma jednak dwa końce. Ryż jest dość kaloryczny, a co za tym idzie, nie nadaje się dla osób chcących się odchudzać. W 100 g białego, długoziarnistego ryżu znajdziemy ok. 130 kcal. Zboże to zawiera dwa rodzaje skrobi. Pierwsza bardzo szybko się wchłania, a organizm momentalnie zamienią ją w cukier. Jego nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Z kolei drugi rodzaj skrobi charakteryzuje się niską przyswajalnością. Dlatego jest zdrowszy.