Trwa ładowanie...

Nie podawaj ryżu w ten sposób. Możesz się poważne zatruć (WIDEO)

Zobacz film: "Odgrzewasz ryż? Możesz się zatruć"

Na surowych ziarnach ryżu znajdują się zarodniki bakterii Bacillus cereus. Nie niszczy ich gotowanie ani polewanie wrzątkiem. Zarodniki mogą przeżyć nawet 10 lat! Dietetyk tłumaczy w jaki sposób nigdy nie wolno podawać ryżu. Zobacz wideo. Nie odgrzewaj ryżu możesz się zatruć.

Odgrzewanie przygotowanego wcześniej ryżu może być szkodliwe dla twojego zdrowia. Na surowych ziarnach ryżu znajdują się zarodniki bakterii Bacillus careus. Nie niszczy ich gotowanie, ani polewanie wrzątkiem. Przechowywanie ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej sprzyja namnażaniu tych bakterii.

Idealna dla nich temperatura to około 37 stopni Celsjusza. Lekko wystudzony ryż jest najlepszą pożywką. Po spożyciu zatrutego toksynami wytwarzanymi przez bakterie ryżu pojawiają się problemy żołądkowe: biegunka, wymioty i nudności. Joanna Skałecka, dietetyk "ugotowany ryż najlepiej spożyć w ciągu godziny od przygotowania.

Przechowywany w temperaturze pokojowej ponad godzinę, może być niebezpieczny dla naszego zdrowia. Podobnie niebezpieczny będzie ugotowany ryż przechowywany w lodówce dłużej niż jeden dzień.

Na zatrucie ryżem najbardziej narażone są osoby zamawiające gotowe dania azjatyckie. Nie mają pewności czy ryż jest świeżo ugotowany i jak długo był przechowywany poza lodówką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Poznaj wyniki tych eksperymentów:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.