Niebezpieczne mleko

Moda na spożywanie beztłuszczowych produktów trwa w najlepsze. W menu Polaków królują produkty „light”, „slim” czy „zero procent”, które mają być najlepszą receptą na zdrowie i szczupłą sylwetkę. Nie wszyscy dietetycy podzielają ten entuzjazm. W ostatnim czasie pod lupę wzięto beztłuszczowe mleko, tak chętnie dodawane do kawy czy porannych płatków. Wyniki badań są zaskakujące.

Niebezpieczne mlekoNiebezpieczne mleko
Źródło zdjęć: © Zdjęcie chłopca / Shutterstock 

Mleko i jego przetwory o niskiej zawartości tłuszczu wbrew powszechnej opinii tylko pozornie stanowią lepszą alternatywę dla tradycyjnych produktów tego typu. Harwardzki naukowiec David Ludwig ostrzega, że swoje walory smakowe, tak często doceniane przez zwolenników „odchudzonej” diety, najczęściej zawdzięczają one sporej ilości szkodliwego cukru. Nadmierne spożywanie węglowodanów wiąże się zaś z ryzykiem licznych chorób – przyrost masy ciała i cukrzyca to tylko niektóre z nich.

Wszechobecna nagonka na tłuszcze, zwłaszcza te pochodzenia zwierzęcego, sprawia, że w pułapkę wpaść jednak niezwykle łatwo. Nawet amerykański departament rolnictwa postuluje o zastąpienie słodzonych napojów odtłuszczonym mlekiem. Uczony kwestionuje jednak to zalecenie. Jego zdaniem organizacja występuje w ten sposób przeciwko własnym założeniom.

Jak zaznacza, picie mleka beztłuszczowego stanowi ogromne zagrożenie przede wszystkim dla zdrowia dzieci, zwłaszcza tych, którym często podawane jest ono w wersji czekoladowej. Najczęściej jest bowiem znacznie słodsze niż zwykłe, jednak wielu rodziców nadal traktuje je jako podstawowe źródło wapnia. Nie zdają sobie sprawy z tego, że więcej niż w nabiale, znajduje się go choćby w kapuście. Świetnym źródłem tego pierwiastka są ponadto sardynki, orzechy, fasola czy warzywa liściaste.

Tłuszcze wielonienasycone

Ludwig podkreśla, że spożywanie produktów pełnotłustych ma wiele zalet. Substancje zawarte w tych wytwarzanych z mleka pochodzącego od karmionych trawą zwierząt wspierają pracę serca, usprawniają wchłanianie witamin, pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób, np. wspomnianej cukrzycy, a także pozytywnie wpływają na proces odchudzania. Natomiast związki obecne w składzie artykułów przetworzonych negatywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, zaburzając zachodzące w nim procesy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka