Kwas fosforowy - występowanie, zawartość w organizmie, inne zastosowania
Kwas fosforowy, znany jako dodatek chemiczny E-338, wchodzi w skład wielu produktów spożywczych, w tym popularnych napojów gazowanych. Kwas fosforowy jest używany jako regulator kwasowości. Kwas fosforowy występuje również naturalnie w naszym organizmie. Dlaczego więc stosowany w nadmiarze ma negatywny wpływ na nasze zdrowie?
1. Gdzie występuje kwas fosforowy?
Kwas fosforowy nadaje produktom żywnościowym lekko kwaskowaty posmak. Dzięki swoim właściwościom wpływa na ich jakość i trwałość. Kwas fosforowy hamuje [namnażanie się bakterii i pleśni, które często występują w napojach o dużej zawartości cukru.
Kwas fosforowy znajdziemy w surimi, mleku sterylizowanym oraz UHT, lodach, deserach, owocach kandyzowanych, przetworach mięsnych, mące, sosach czy w bulionach. Kwas fosforowy jest również dodawany przez producentów do win owocowych, miodów pitnych, napojów spirytusowych (bez whiskey) oraz izotonicznych napojów dla sportowców. Ponadto kwas fosforowy znajduje się w składzie gum do żucia czy w przetworzonych orzechach.
Przeczytaj także
2. Czy w organizmie występuje kwas nawozowy
Kwas fosforowy (inaczej nawozowy) jest naturalnie występującym związkiem w naszym organizmie. To składnik enzymów, zębów oraz kości. Kwas fosforowy bierze także udział w metabolizmie tłuszczów, białek oraz węglowodanów. Wchłanialność kwasu fosforowego jest uzależniona od zapotrzebowania organizmu na kwas fosforowy w danym momencie.
Jednak kwas fosforowy jest niebezpieczny. Spożywany w nadmiarze powoduje demineralizację kości oraz inne dolegliwości. Kwas fosforowy zostaje wydalony z organizmu w postaci fosforanu wapnia, więc zbyt duża ilość E-338 w naszej diecie może skończyć się niedoborem wapnia. Kwas fosforowy uszkadza także szkliwo zębów oraz może powodować bóle brzucha, biegunkę, nudności oraz wymioty.
Ze względu na negatywny wpływ E-338 na kości, produktów z kwasem fosforowym w składzie szczególnie powinny unikać osoby chore na osteoporozę oraz kobiety w trakcie menopauzy. Szkodliwość kwasu fosforowego i jego negatywny wpływ na gęstość kośćca potwierdzona została badaniami opublikowanymi w 2006 roku w magazynie „American Journal of Clinical Nutrition”.
Kwas fosforowy zaburza również prawidłową pracę nerek. Kwas fosforowy może powodować przewlekłe choroby nerek, w tym wystąpienie [amieni nerkowych.
Badania z 2007 roku opublikowane w czasopiśmie „Epidemiology” jasno wskazują, że osoby regularnie spożywające coca-colę, są w grupie podwyższonego ryzyka zachorowalności na choroby nerek. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszczalna dzienna dawka tego związku wynosi 70 mg na każdy kilogram masy ciała.
3. Gdzie stosuje się kwas fosforowy?
Kwas fosforowy stosowany jest w produkcji nawozów sztucznych, fosforanowych powłok ochronnych na metalach oraz do wyrobu środków farmaceutycznych. Bierze udział w procesie oczyszczania soków w cukrownictwie oraz odkamienia armaturę ciepłowniczą. Kwas fosforowy używany jest także jako płyn do lutowania oraz odrdzewiacza do stali.