Niedobór witamin B
Niedobór witamin z grupy B wpływa niekorzystnie na zdrowie – powoduje zmiany skórne, w postaci, niedokrwistość oraz zaburzenia układu nerwowego. Najwięcej witamin z grupy B występuje w produktach pochodzenia pełnoziarnistego zwłaszcza w kaszach, a także mięsie.
1. Objawy niedoboru witamin z grupy B
Witaminy to związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór witamin to hipowitaminoza.
Tiamina – witamina B1 w niewielkich ilościach jest syntetyzowana przez florę bakteryjną jelit. Najwięcej witaminy B1 występuje w drożdżach oraz produktów grubego przemiału jak otręby, pieczywo razowe, płatki owsiane, kasza gryczana, oraz suche nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja. Na niedobór witaminy B1 narażone są zwłaszcza osoby spożywające produkty wysokoprzetworzone, stosujące długotrwałe diety odchudzające oraz nałogowi alkoholicy. Do objawów niedoboru tiaminy należą: brak apetytu, przemęczenie, choroba beri- beri. B1 jest inaktywowana pod wpływem wysokiej temperatury, już 15-20 minutowe gotowanie niszczy witaminę.
Ryboflawina – witamina B2 w organizmie wzmaga procesy odpornościowe, zwiększa działanie hormonów (insuliny, kortykosteronu), jest niezbędna do utrzymania sprawnego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Największe ilości witaminy B2 występują w mleku i przetworach mlecznych oraz jajach, produktach zbożowych gruboziarnistych. Do objawów niedoboru witaminy B2 należą: pękanie w kącikach ust, zapalenie języka, zapalenie skóry, łojotok. Kwas pantotenowy - witamina B5 bierze udział w wielu procesach metabolicznych, warunkuje prawidłowy metabolizm węglowodanów i tłuszczów Niedobór kwasu pantotenowego charakteryzuje się drażliwością, odbarwieniami skóry, łuszczeniem skóry, zmianami zapalnymi w przewodzie pokarmowym oraz przewlekłymi biegunkami.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Niedobór witaminy B pomimo suplementacji - odpowiada lek. Krzysztof Szmyt
- Czy witamina b12 w ampułkach może być stosowana jako witamina przelana na łyżeczkę i stosowana doustnie? - odpowiada lek. Katarzyna Szymczak
- Czy wykonać badanie poziomu witaminy b12 przy przewlekłym rozdrażnieniu? - odpowiada lek. Tomasz Budlewski
Pirydoksamina - witamina B6, bierze udział w przemianach aminokwasów, w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Niedobór witaminy B6 ogranicza syntezę białek ustrojowych, kwasów nukleinowych, hemoglobiny oraz komórek odpornościowych.
Zobacz także:
Witamina B12 – kobalamina odgrywa ważną rolę w przemianie węglowodanów oraz tłuszczów. Jest konieczna do prawidłowej czynności układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Niedobór witaminy B12 powoduje zahamowanie dojrzewania i rozmnażania komórek, w tym erytrocytów. Jest przyczyną zaniku błony przewodu pokarmowego, a także zmian zwyrodnieniowych rdzenia kręgowego i nerwów obwodowych i ośrodkowym układzie nerwowym. Niedobór witaminy B12 prowadzi również do niedokrwistości megaloblastycznej. Źródłem witaminy B12 są mięso i jego przetwory, a także żółtko jaj. Kwas foliowy – folacyna – uczestniczy w biosyntezie kawasów nukleinowych (DNA, RNA). Niedobór kwasu foliowego w okresie rozrodczym może prowadzić do wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu oraz poronienie. Natomiast u osób dorosłych niedobór folacyny jest przyczyną niedokrwistości megaloblastycznej oraz przedwczesnego siwienia włosów.
Prawidłowo zbilansowana dieta nie powinna być przyczyną niedoborów witamin z grupy B.