Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności
1 z 7Produkty z pełnego ziarna
Wydaje ci się, że odżywiasz się zdrowo – zamieniłeś białe pieczywo na pełnoziarniste, przed treningiem zajadasz się proteinowymi batonikami, a na śniadanie wybierasz błyskawiczną owsiankę. Niestety najnowsze informacje potwierdzają – zdrowa żywność również nie jest obojętna dla organizmu, co więcej - może przynieść zarówno tyle samo korzyści co szkód.
Zacznijmy od produktów z pełnoziarnistej mąki. Jeśli pożegnałeś się już z białymi, pachnącymi bułeczkami, a w kuchennej szafce zagościło ciemne pieczywo i zdrowe makarony to dobrze. Możesz jednak zastanawiać się, dlaczego po ich zjedzeniu wciąż czujesz się pełny i ociężały. To uczucie spowodowane obecnością błonnika w pełnoziarnistych produktach.
- Zbyt duże ilości dostarczane do organizmu, mogą powodować nieprzyjemne wzdęcia, gazy i odbijanie się - wyjaśnia dietetyk Kristin Kirkpatrick, kierownik odnowy biologicznej w klinice w Cleveland. - Dodatkowo błonnik zatrzymuje wodę w organizmie, dlatego tuż po spożyciu produktów z wysoką zawartością tej substancji możesz czuć się opuchnięty i ciężki. Jeśli zmieniasz dietę lub dopiero włączasz ten element do swojego menu, staraj się robić to powoli, ale systematycznie i stopniowo zwiększaj dawkę. Pij dużo wody, aby ułatwić jego trawienie.