Nieznane właściwości fitosteroli

Sterole roślinne obniżają cholesterol LDL, którego wysoki poziom powoduje choroby układu krążenia. W związku z tym fitosterole cieszą się obecnie dużym zainteresowaniem. Liczne badania wykazały, że posiadają one także inne właściwości prozdrowotne. Sterole roślinne w żywności występują w małych ilościach. Głównym ich źródłem w diecie są oleje roślinne, sezam, rośliny strączkowe oraz słonecznik.

Nieznane właściwości fitosteroliNieznane właściwości fitosteroli

Właściwości fitosteroli

Fitosterole należą do substancji aktywnych zarówno pod względem biochemicznym, jak i farmakologicznym. Swoją budową przypominają cholesterol; obniżają poziom „złego” cholesterolu poprzez hamowanie jego wchłaniania w jelitach. W diecie człowieka główne źródło fitosteroli stanowią:

  • oleje roślinne (olej słonecznikowy, rzepakowy, lniany),
  • oliwa z oliwek,
  • nasiona słonecznika,
  • orzechy włoskie i laskowe,
  • sezam,
  • płatki zbożowe,
  • pieczywo żytnie oraz graham.

W krajach, gdzie w diecie dominują produkty pochodzenia roślinnego, np. w Japonii, dzienne spożycie fitosteroli wynosi 400 mg, natomiast w Polsce jest bardzo niskie i wynosi około 200 mg/dzień. W układzie pokarmowym człowieka pod wpływem bakterii probiotycznych fitosterole są metabolizowane do hormonów o działaniu anabolicznym, które wspomagają budowę tkanki mięśniowej.

Jak fitosterole wpływają na organizm?

Fitosterole w układzie pokarmowym w równym stopniu hamują absorpcję cholesterolu zarówno pochodzenia endogennego (wytworzonego w organizmie), jak i egzogennego (pokarmowego). W organizmie następuje obniżenie poziomu cholesterolu LDL, natomiast zawartość cholesterolu HDL nie ulega zmianie, co chroni przed rozwojem choroby niedokrwiennej serca. Występujące powszechnie sterole roślinne wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, dlatego chronią przed rozwojem miażdżycy oraz łagodzą przebieg chorób przewlekłych (np. choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona). Fitosterole hamują procesy alergiczne oraz immunologiczne, zapobiegając rozwojowi chorób z autoagresji (stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń). Ponadto obniżają produkcję cytokin w przebiegu procesów zapalnych, dzięki czemu zmniejszają poziom odczuwanego bólu. Sterole roślinne poprawiają działanie układu odpornościowego, wzmacniając go.

Liczne badania wykazały, że fitosterole posiadają właściwości przeciwzakrzepowe, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu. Ich wysoka zawartość w diecie zapobiega rozwojowi wielu nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, prostaty czy piersi. W medycynie wspomagają leczenie rozrostu prostaty, a także niwelują podczas trudności z oddawaniem moczu. Spożywanie w dużych ilościach fitosteroli nie powoduje skutków ubocznych. Wysokie dawki wykazują działanie estrogenne, dzięki czemu zmniejszają u kobiet objawy menopauzy, tj. uderzenia gorąca czy nadmierne pocenie się. Ponadto hamują produkcję wolnych rodników, których nadmiar przyspiesza starzenie się organizmu i jest przyczyną wielu chorób. W licznych badaniach wykazano, że fitosterole poprawiają samopoczucie, chroniąc przed depresją, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ponadto zwiększają wydolność fizyczną, dlatego polecane są osobom uprawiającym sporty oraz pracującym fizycznie.

 

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka