"Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów" LeAnne Campbell, Wydawnictwo Galaktyka - recenzja
Dieta wegetariańska cieszy się na świecie coraz większą popularnością. Liczne badania wskazują na to, że bardzo korzystnie wpływa ona na organizm człowieka, jego zdrowie i samopoczucie. Jako laik w tego typu sprawach, mimo że wielokrotnie interesowałam się możliwościami, jakie daje wegetarianizm, jakoś nigdy nie zdecydowałam się na tego rodzaju sposób odżywiania. Bardzo lubię gotować, ale jakoś ciężko mi było wyobrazić sobie, jakie potrawy bezmięsne można by było przygotowywać codziennie, by jednak się nie znudziły, a przede wszystkim dostarczały odpowiednich składników mineralnych i witamin, były dobrze zbilansowane i zdrowe.
Książka „Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów” od Wydawnictwa Galaktyka jest odpowiedzią na moje pytania i z pewnością na pytania wielu innych osób. Jest ona uzupełnieniem książek: „Ukryta prawda”, „Nowoczesne zasady odżywiania” oraz „Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce”. Nie opowiada więc po raz kolejny o wartościach, jakie niesie ze sobą wegetarianizm, bo po co się powtarzać, ale przedstawia konkretne przepisy, które można wykorzystać na co dzień.
Poszczególne dania nie zawierają tłuszczu, białej mąki, dużych ilości cukru czy soli. Możemy za to w nich znaleźć mąkę kukurydzianą, humus, tofu, świeże przyprawy, owoce i warzywa. Posiłki przygotowane z idealnie dobranych i skomponowanych składników z pewnością przyniosą każdemu smakoszowi moc radości a przede wszystkim – zdrowia.
Przepisy (ponad 140 różnych potraw) zebrała LeAnne Campbell, jednak mają one różne źródła. Ich twórcami są znani szefowie kuchni, autorzy książek kulinarnych, blogerzy i trenerzy zdrowia, tacy jak: Del Sroufe, Ani Phyo czy Christy Morgan. Produkty, które proponują, to niskoprzetworzone rośliny, a sama receptura jest prosta i szybka do wykonania, więc nawet zapracowane osoby mogą sobie pozwolić na tego rodzaju posiłki. Może niektóre propozycje nie są tak dostępne w naszych polskich sklepach, ale z pewnością sklepy internetowe lub działy ze zdrową żywnością w supermarketach będą w stanie zaspokoić nasze potrzeby i ułatwią wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych.
W książce nie podoba mi się jedna rzecz, która zawsze irytuje mnie w tego typu publikacjach… Czemu zdjęcia nie są od razu przy przepisach? Dobrze, że w ogóle są, bo zdarzają się książki kulinarne bez ilustracji, co według mnie jest zupełnie niezrozumiałe. W tym konkretnym przypadku zdjęcia potraw są zamieszczone w środku książki. Na szczęście są podpisane nazwą dania i stroną, na której znajduje się przepis na nie, jednak takie rozwiązanie nie do końca mnie zadowala.
„Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów” udowodniły mi, że kuchnia wegańska również ma smak. Że jest nie tylko zdrowa, ale też fascynująca i pozwala na łączenie na pozór nie pasujących do siebie produktów, np. ziemniaki i sok pomarańczowy. Niskotłuszczowe dania z pewnością pomogą zrzucić zbędne kilogramy i wprowadzić zdrowy styl życia wolny od konserwantów, barwników i innych sztucznych ulepszaczy. Co ważne – książka ta jest idealna zarówno dla osób, które od wielu lat stosują dietę wegetariańską, jak i dla tych, którzy dopiero poznają jej tajniki lub tych, którzy po prostu chcą wprowadzić więcej roślinnych potraw w swoją dotychczasową dietę.
"Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów"
Książka „Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów” od Wydawnictwa Galaktyka jest uzupełnieniem książek: „Ukryta prawda”, „Nowoczesne zasady odżywiania” oraz „Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce”. Znajdziemy w niej przepisy na zdrowe i proste w przygotowaniu dania, które z łatwością prowadzimy do codziennego jadłospisu.
Tylko dzięki połączeniu zdrowej diety z aktywnością fizyczną możemy osiągnąć pełnię zdrowia, by cieszyć się nim do późnej starości. Ta książka nam w tym pomoże!