Trwa ładowanie...

Niebezpieczny trend - jedzenie surowego kurczaka. Groźniejszy niż myślicie!

Avatar placeholder
16.04.2021 09:55
Jedzenie surowego drobiu może być bardzo groźne
Jedzenie surowego drobiu może być bardzo groźne (Pixabay.com)

Na pewno nie raz spotkaliście się z serwowaniem surowych dań w restauracji. Nierzadko w menu znajdziemy chociażby tatara czy sushi. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o jedzeniu surowego drobiu? To wyjątkowo niebezpieczny trend, który staje się coraz bardziej popularny.

spis treści

1. Nowy, niebezpieczny trend

Według magazynu "Food & Wine", kilka restauracji w Stanach Zjednoczonych już zaczęło serwować surowe danie z kurczaka, które nazywa się "sashimi" z kurczaka lub "tatar" z kurczaka. Ta "specjalność" zyskuje coraz większe grono zwolenników w Stanach Zjednoczonych. W Japonii jest uważana za rarytas. Jeśli zastanawiasz się, czy surowy kurczak podawany w restauracji jest bezpieczny do spożycia, odpowiedź niestety brzmi nie.

Sashimi z kurczaka wygląda apetycznie, ale może być niebezpieczne (123rf)
Sashimi z kurczaka wygląda apetycznie, ale może być niebezpieczne (123rf)
Zobacz film: "Czerwone mięso może powodować raka jelita grubego"

2. Ponad 800 przypadków zachorowań

W Japonii, gdzie danie jest bardzo popularne, Ministerstwo Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej poinformowało restauracje o konieczności "ponownej oceny surowego i pół-surowego menu z kurczaka" - donosi japońska gazeta "Asahi Shimbun". Ministerstwo zaapelowało do kucharzy o gotowanie kurczaka w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Zalecenie wystosowano po tym, jak ponad 800 osób zachorowało w wyniku zjedzenia sashimi z kurczaka.

3. Czym to może grozić?

Jedzenie sashimi z kurczaka naraża nas na spore ryzyko zarażenia bakterią z rodzaju Campylobacter lub Salmonellą - dwoma rodzajami bakterii, które powodują zatrucia pokarmowe. Jest całkiem spora szansa, że jeden lub obydwa te patogeny znajdą się w surowym mięsie kurcząt.

Zdaniem Centers for Disease Control and Prevention (CDC), zakażenia Campylobacterią są jedną z najczęstszych przyczyn infekcji biegunkowych w Stanach Zjednoczonych. Bakterie te powodują objawy żołądkowo-jelitowe, w tym biegunkę, skurcze i bóle brzucha, a w niektórych przypadkach również mdłości i wymioty. Każdego roku w USA występuje około 1,3 miliona przypadków takiego zarażenia. Warto dodać, że co roku z tego powodu dochodzi średnio do 100 zgonów.

Zgodnie z CDC, zakażenie Salmonellą wywołuje objawy takie jak biegunka, gorączka i skurcze brzucha. CDC twierdzi, że każdego roku około 1,2 miliona osób zaraża się Salmonellą, a około 450 osób umiera z powodu tego zakażenia.

Jedzenie surowego kurczaka różni się od jedzenia surowych ryb, które można znaleźć w sushi. W przypadku surowej ryby, zarazki które powodują chorobę, są pasożytami, a te mogą zostać zabite poprzez zamrażanie ryb. Inaczej jest w przypadku mięsa drobiowego.

Sprawdź również:

4. Jak przygotowuje się sashimi z kurczaka?

Według magazynu "Food & Wine", czasami sashimi z kurczaka przygotowywane jest przez wrzucenie mięsa do wrzącej wody lub pieczenie kurczaka przez nie więcej niż 10 sekund. Taki sposób jest w stanie zabić bakterie, ale tylko na powierzchni kurczaka. Waryo pamiętać, że podczas patroszenia, inne bakterie mogą dostać się do wnętrza mięsa.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze