- mgr Monika Konieczna
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Nowy trend – sirtfood, czyli dieta długowieczności
Dietę sirtfood opisali Aidan Goggins oraz Glen Matten. Uważają, żeby na długo zachować młodość, dobrą kondycję i cieszyć się zdrowiem, należy włączyć do swojego codziennego menu produkty bogate w polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze, które wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm.
Substancje te aktywują białka zwane sirtuinami (stąd nazwa diety), które chronią komórki przed śmiercią i stanami zapalnymi. Badania wykazały również, że substancje te wpływają na poprawę jakości snu, podnoszą poziom energii, regulują metabolizm, a także poprawiają koloryt skóry.
Dowodem na skuteczność diety mają być Włosi, Francuzi i Japończycy, którzy dzięki jedzeniu produktów z kategorii sirtfoods cieszą się doskonałą kondycją i zdrowiem przez długie lata.
Działanie
Żywność stymulująca sirtuiny jest doskonałym regulatorem metabolizmu, pozytywnie wpływa na spalanie tłuszczu, zwiększa masę mięśniową i wydolność komórkową. Badania kliniczne dowiodły, że połączenie diety bogatej w sirtfoods z umiarkowanym ograniczeniem kalorii, czyli tzw. dieta sirtfood, pozwala schudnąć trzy kilogramy w siedem dni.
Co ważne, taki sposób odżywiania pozwala utrzymać lub zwiększyć masę mięśniową. A wszystko to bez liczenia kalorii i wyczerpujących ćwiczeń.
Zasady diety sirtfood
Dieta sirtfood koncentruje się na wykształcaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Jej autorzy zaproponowali model żywienia składający się z dwóch faz. W pierwszej, trwającej tydzień, należy ograniczyć spożycie kalorii do 1000 dziennie. Posiłki powinny składać się z trzech zielonych soków i jednego dania bogatego w sirtfood. Dzięki błonnikowi zawartemu w jedzeniu, powinniśmy się czuć dłużej syci.
Następnie kalorie zwiększa się do 1500 i przez dwa tygodnie pije się dwa zielone koktajle oraz spożywa dwa pełne posiłki. Następnie dochodzimy do fazy docelowej, w czasie której spożywamy trzy posiłki i pijemy jeden koktajl. Ograniczenie spożycia kalorii na początku diety aktywuje sirtuiny. Ważne jest, aby między wypiciem koktajlu a posiłkiem zachować około półtorej godziny przerwy. Autorzy planu żywieniowego zalecają też jedzenie ostatniego posiłku nie później niż o 19.
Produkty bogate w polifenole
Autorzy diety podkreślają, że nie chodzi o to, by myśleć, co usunąć z talerza, lecz o to, by nałożyć na niego produkty bogate w polifenole.
W świecie roślinnym polifenole są bardzo rozpowszechnione. Występują w owocach, warzywach, napojach pochodzenia roślinnego czy nawet niektórych przyprawach i ziołach.
Wysoką pozycję w jadłospisie powinny zająć więc m.in.: czerwona cebula, truskawki, kakao, orzechy włoskie, przyprawy curry i kurkuma, jarmuż, jabłka, cytrusy, borówki amerykańskie, oliwa z oliwek, rukola, kawa, zielona herbata, kasza i mąka gryczana, kapary, seler naciowy, papryczki chili, daktyle medjool i czerwone wino.
Czerwone wino – pij na zdrowie!
Wino stanowi bogate źródło polifenoli, zwłaszcza resweratrolu. Polifenole znajdują się niemal wyłącznie w winie czerwonym, gdyż związki te są obecne w skórkach lub pestkach, a nie soku winogron. Ponadto alkohol jest dobrym rozpuszczalnikiem, dlatego polifenole z wina są dla nas lepiej przyswajalne niż z innych źródeł.
Dobra wiadomość jest taka, że resweratrol jest odporny na wysoką temperaturę, dlatego gotowanie z dodatkiem szlachetnego trunku to dobry sposób na wzbogacenie diety w ten cenny związek. Najwięcej cennej substancji znajduje się w winie pinot noir.
Czekolada na diecie? Tylko gorzka
Do żywności sirt zaliczyć można tylko czekoladę o zawartości kakao powyżej 85 proc. Kakao zawarte w czekoladzie zawiera flawonaidy, czyli antyoksydanty, które chronią serce i wykazują działanie przeciwzapalne.
Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie gorzkie czekolady mają prozdrowotne właściwości. Podczas produkcji wykorzystuje się tzw. proces holenderski. Polega on na dodawaniu soli zasadowej w celu nadania łagodniejszego smaku i ciemniejszej barwy. Niestety wpływa to na zmniejszenie zawartości flawonoidów. Dlatego powinniśmy dokładnie sprawdzać etykiety.
Zielony koktajl w stylu sirtfood
Składniki:
- 2 jabłka;
- pomarańcza;
- banan;
- 3 daktyle;
- duża garść rukoli;
- 3 liście jarmużu
- sok z połówki cytryny;
- pół litra wody mineralnej.
Owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.Sałatę i jarmuż opłucz, odsącz z nadmiaru wody. Przełóż owoce do blendera kielichowego. Dodaj rukolę, jarmuż, daktyle oraz sok z cytryny. Zblenduj całość na gładką, jednolitą masę. Dolej wodę i ponownie zmiksuj. Gotowe!