Jak obniżyć cholesterol bez stosowania leków?
Podwyższony cholesterol możesz obniżyć za pomocą ziół. Jest to doskonała alternatywa dla osób zmagających się z tą dolegliwością lub problemami z układem krążenia. Ziołowa kuracja jest przede wszystkim bezpieczne dla żołądka i wątroby.
1. Lucerna siewna
Lucerna siewna wykazuje mnóstwo właściwości leczniczych. Korzenie rośliny zawierają saponiny triterpenowe, które działają przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.
Oprócz tego, posiadają zdolność do interakcji ze związkami sterolowymi. Dlatego też substancje te mogą obniżyć poziom złego cholesterolu. Co więcej, osłabiają wchłanianie cholesterolu przez jelita.
By przygotować napar, powinieneś 1-2 łyżeczki suszonych ziół zalać szklanką wrzącej wody i pić 2 razy dziennie.
2. Kozieradka pospolita
Dzięki zawartości witaminy C, tiaminy, niacyny, kwasu foliowego i minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) wykorzystywana jest w medycynie naturalnej.
Nasiona rośliny przyczyniają się do obniżenia cholesterolu ze względu na obecność saponin steroidowych. Nasilają one metabolizm cholesterolu i jego przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych. Co więcej, saponiny opóźniają wchłanianie związków tłuszczowych. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko chorób serca.
Dwie łyżki nasion zalej dwoma szklankami gorącej wody i pozostaw na 20 minut. Następnie ostudź, dodaj miód i pij około 150 ml dziennie.
3. Mniszek lekarski
Roślina zawiera witaminy C, D, A, flawonoidy, garbniki, minerały (potas, magnez, krzem, żelazo). Z uwagi na obecność związków triterpenowych, mniszek lekarski wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Dzięki tym substancjom zioło obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Ponadto, stosowany jest w początkowym stadium cukrzycy, miażdżycy i w chorobach układu pokarmowego.
Napar z rośliny przygotujesz w 15 minut. Wystarczy, że 50 g liści lub korzeni rośliny zalejesz litrem wody i będziesz gotować przez 5 minut. Napar pij raz dziennie, najlepiej pół szklanki.
4. Czosnek pospolity
Czosnek pospolity jest naturalnym antybiotykiem. Zapobiega rozwojowi bakterii, obniża ciśnienie krwi i zwalcza infekcje wirusowe.
To źródło związków flawonoidowych, aminokwasów, witamin z grupy B, a także minerałów (potasu, magnezu, wapnia).
Dzięki obecności saponin steroidowych i allicyny, czosnek obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Zmiażdżone ząbki warto dodawać do sałatek, ryb, mięsa lub mleka z miodem. Dzięki temu wzmocnisz też układ odpornościowy.
5. Liście karczocha
Liście rośliny posiadają kwasy fenolowe, z których powstaje cynaryna.
Substancja ta hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie i wspomaga jego przemianę do kwasów żółciowych, co wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
By przygotować napar potrzebujesz około 15 liści karczocha, które ugotujesz w litrze wody. Po 15 minutach odstaw wywar do przestudzenia. Naturalne lekarstwo pij 2 razy dziennie po jednej szklance.