Odmiany śliwek i ich zastosowanie

Prunus domestica to śliwa domowa występująca na świecie w ponad 6 tys. odmian. Wszystkie z nich są krzyżówkami dzikich śliw: tarniny, ałyczy i lubaszki, popularnie znanej jako mirabelka. To właśnie ich owoce tak zafascynowały Europejczyków, że postanowili uzyskać z nich odmiany jadalne.

Dziś śliwki są niezastąpione w kuchni. Możemy tworzyć z nich kompoty, marmolady, dżemy, powidła, sorbety, marynaty i sosy. Śliwki nie tylko poprawiają smak potraw, ale także posiadają wiele cennych dla zdrowia właściwości – regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, są źródłem wielu witamin i błonnika.

Dowiedz się, które odmiany są najbardziej wartościowe dla organizmu.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Redakcja poleca: Owoce i warzywa, których nie należy jeść jesienią

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf.com
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 5Owoce i warzywa a miażdżyca

Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze, różnią się jednak ilością kalorii. Świeże śliwki zawierają 45 kcal/100 g. To bogate źródło witaminy A, witaminy E (nazywanej witaminą młodości, rzadko występuje jednak ona w owocach), dzięki czemu są silnymi przeciwutleniaczami. Zawierają również witaminy z grupy B, stąd też kojąco działają na układ nerwowy, poprawiając samopoczucie.
Polifenole zawarte w śliwkach mają silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu dieta bogata w te owoce działa antynowotworowo oraz przeciwdziała miażdżycy. Zdrowotne działanie zawdzięczają również zawartości składników mineralnych – potasu, magnezu, żelaza, fosforu i wapnia.

/ 5Śliwki węgierki

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Węgierki to jedne z najpopularniejszych odmian sadowniczych w Polsce. Poprawiają apetyt i korzystnie działają na trawienie. Dzięki temu, że przeciwdziałają zaparciom, chronią jelito grube przed chorobą nowotworową.

Nie wolno jednak przesadzać z ich ilością – dzięki dużej zawartości pektyn, mogą wpływać przeczyszczająco.

Błonnik i kwasy organiczne zawarte w węgierkach działają jak miotełka na przewód pokarmowy i jelita, a także gromadzący się w komórkach cholesterol i tłuszcz. Suszone śliwki, mimo że zawierają więcej kalorii (260 kcal/100 g) niż świeże owoce, mogą okazać się sprzymierzeńcem w walce z kilogramami, ponieważ przyspieszają metabolizm i dają uczucie sytości.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

/ 5Szukasz sposobu na szybkie oczyszczenie organizmu? Wypróbuj to śniadanie.

Mirabelka rośnie w całej Polsce, bardzo często dziko. Jest źródłem glukozy, fruktozy oraz sacharozy. Śliwka ta jest bogata w prowitaminę A, witaminy C, E, K, B6, pektyny i garbniki.

Odnajdziemy w niej potas żelazo, wapń, magnez, polifenole oraz błonnik. Ma silne działanie oksydacyjne, w związku z czym hamuje powstawanie wolnych rodników. Z mirabelki możemy przygotować różnego rodzaju galaretki, kompoty, marmolady, konfitury i dżemy.

Podobnie jak inne odmiany śliwy domowej, pomaga pozbyć się złego cholesterolu, usuwa z organizmu zbędny tłuszcz, reguluje pracę jelit oraz przeciwdziała zaparciom.

/ 5Renkloda

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Ta odmiana śliwy domowej doskonale nadaje się do zrobienia powideł. Potrzebne będą ci tylko dwa składniki: renklody i cukier.

Śliwki umyj i wydryluj, włóż do garnka i ugotuj na najmniejszym ogniu, nie mieszając (wówczas powidła mogą się przypalić). Gotuj przez około 6 godzin, aż osiągną oczekiwaną konsystencję i odstaw je na jeden dzień. Następnego dnia zagotuj je ponownie (wystarczy 30-40 minut), dodając około 200 g cukru. Gorące powidła włóż do wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem.

Takie powidła nadają się nie tylko na kanapki, ale także jako dodatek do mięs.

/ 5Śliwka brzoskwiniowa

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Jeżeli lubisz brzoskwinie, masz w czym wybierać: wśród tych z omszałą skórką wyróżniamy właściwki i twardki, natomiast te gładkie to nektarynki i bryliony. Śliwki brzoskwiniowe mogą różnić się barwą oraz zawartością miąższu, jednak wszystkie mają podobne wartości odżywcze.

Brzoskwinie to bogate źródło błonnika oraz beta-karotenu. Zawierają również witaminy z grupy B, witaminę C oraz PP. Najlepiej jeść twarde owoce wraz ze skórką, ponieważ to w nich jest najwięcej związków odżywczych.

Brzoskwinie zawierają wapń (40 mg), magnez (10 mg) oraz żelazo (5 g), stąd też polecane są kobietom w ciąży, a także chorym na anemię, reumatyzm i nerki.

Przeczytaj również: Obniżają cukier, chronią przed zawałem. Lepsze niż drogie leki

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka