Właśnie trwa sezon. Wspierają prawidłowe krążenie, wzmacniają kości

Chcesz uregulować swoje trawienie i w łatwy sposób poprawić sobie humor? Jedz śliwki, te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Wybór mamy ogromny, są węgierki, mirabelki czy renklody. Warto dodać, że śliwki są polecane zwłaszcza kobietom po trzydziestce w celu przyspieszenia metabolizmu.

Śliwki wpływają bardzo korzystnie na nasze zdrowieŚliwki wpływają bardzo korzystnie na nasze zdrowie
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Paula Komendarczuk

Właściwości lecznicze suszonych śliwek

Po suszeniu śliwki zmieniają się nie do poznania – stają się pomarszczone, ciemnofioletowe i mają charakterystyczny, słodki zapach. Wraz z tym procesem zyskują wiele zdrowotnych właściwości.

Usprawniają pracę układu pokarmowego, chronią przed chorobami, obniżają poziom cholesterolu i są świetną przekąską dla wszystkich na diecie. Przedstawiamy pięć powodów, dla których powinniśmy jeść suszone śliwki.

Chronią przed chorobami

Suszone śliwki są źródłem polifenoli, które chronią komórki przed zniszczeniem. Dzięki nim możemy uniknąć poważnych schorzeń, takich jak choroby układu krążenia oraz nowotwory. Regularne ich jedzenie jest więc zalecane w profilaktyce chorób przewlekłych.

80 g suszonych śliwek dziennie świetnie działa na jelita

Zapobiegają cukrzycy i otyłości

Suszone śliwki są źródłem łatwo rozpuszczalnego błonnika, który pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Zjedzenie kilku takich owoców po posiłku sprawi, że będziemy czuć się bardziej nasyceni. Spadnie ochota na podjadanie, co wpłynie na utrzymanie prawidłowej wagi.

Obniżają poziom cholesterolu

Błonnik zawarty w suszonych śliwkach redukuje poziom cholesterolu, ponieważ pomaga usuwać z organizmu żółć. Kiedy układ trawienny wydala żółć musi wykorzystać pozostały cholesterol, co przyczynia się do ogólnego obniżenia jego poziomu. Błonnik działa też przeczyszczająco, dlatego suszone śliwki są polecane na zaparcia.

Redukują ryzyko osteoporozy

Badania wykazały, że suszone śliwki skutecznie hamują proces utraty kośćca, a przez to zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy. Umożliwiają to polifenole chroniące przed łamliwością kości. Osteoporoza grozi zwłaszcza kobietom po menopauzie, dlatego powinny one włączyć suszone śliwki do swojej codziennej diety.

Dostarczają cennych witamin

Suszone śliwki są bogatym źródłem beta-karotenu, który chroni komórki, poprawia nastrój i działa przeciwstarzeniowo. Znajduje się w nich też dużo witaminy K, która zapobiega starzeniu, poprawia krążenie i wpływa pozytywnie na stan kości.

Suszone śliwki, choć niepozorne, dobrze wpływają na nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do świeżych owoców, mają dużo więcej kalorii. W 100 g jest ich 360, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. Najzdrowiej jeść kilka sztuk dziennie, nawet w trakcie diety odchudzającej.

Wykorzystanie śliwek w kuchni

Suszone śliwki zawierają pięciokrotnie więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeże. Ponadto, mają silne działanie przeczyszczające.

Zjadanie trzech suszonych śliwek dziennie lub picie kompotu z suszu reguluje pracę układu pokarmowego. Niestety suszone owoce mają jeden znaczący minus – zawierają aż 360 kalorii w 100 g.

Śliwki można suszyć samodzielnie w domu. Najlepiej wybrać te, w których skórka przy szypułce jest zmarszczona. Zanurzamy owoce we wrzątku na minutę, po czym rozkładamy na sitach i suszymy przez 24 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 60 stopni Celsjusza.

Później przez kolejną dobą suszymy je w przewiewnym miejscu. Śliwki doskonale nadają się do przygotowania powideł, dżemów albo kompotów. Warto zwrócić uwagę przy wyborze owoców do przetworów, czy łatwo oddziela się w nich pestka od miąższu, gdyż pestki zawierają trującą dla organizmu amygdalinę.

Liczba odmian śliwek jest ogromna. Należą do nich renklody, mirabelki czy popularne u nas śliwki węgierki. Idealne do przetworów są odmiany renklod: althana, zielona, ulena lub węgierek: łowicka, włoska, zwykła.

Śliwki tradycyjnie stosowane są do wyrobu dżemów, kompotów, marmolad, powideł. Stanowią dodatek do ciast, sorbetów, knedli, pierogów, ale również można z nich robić sosy i marynaty do mięs.

Śliwka jest podstawą bardzo popularnej u nas śliwowicy i tarniówki czy bałkańskiej rakiji. Śliwki należy jeść z umiarem, jedzone zbyt rzadko albo zbyt często mogą powodować wzdęcia lub rozwolnienia.

Ile kalorii mają surowe śliwki

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 165 g (1 szklanka, plasterki)
Wartość energetyczna46,0 kcal75,9 kcal
Białko0,70 g1,16 g
Węglowodany11,42 g18,84 g
Cukier9,92 g16,37 g
Błonnik1,40 g2,31 g
Tłuszcz0,28 g0,46 g
Tłuszcze nasycone0,02 g0,03 g
Tłuszcze jednonienasycone0,13 g0,22 g
Tłuszcze wielonienasycone0,04 g0,07 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C9,50 mg15,68 mg
Równoważnik folianów5,00 µg8,25 µg
Witamina B1 - tiamina0,03 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,04 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,42 mg0,69 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,14 mg0,22 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,03 mg0,05 mg
Witamina B9 - kwas foliowy5,00 µg8,25 µg
Witamina B4 - cholina1,90 mg3,14 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A345 i.u.569 i.u.
Witamina A17,00 µg RAE28,1 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten190 µg314 µg
Beta-kryptoksantyna35,0 µg57,8 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna73,0 µg120 µg
Witamina E0,26 mg0,43 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K6,40 µg10,56 µg
Wapń6,00 mg9,90 mg
Żelazo0,17 mg0,28 mg
Magnez7,00 mg11,55 mg
Fosfor16,00 mg26,4 mg
Potas157 mg259 mg
Sód0 mg0 mg
Cynk0,10 mg0,17 mg
Miedź0,06 mg0,09 mg
Mangan0,05 mg0,09 mg
Selen0 µg0 µg
Woda87,2 g144 g

Wartości odżywcze suszonych śliwek

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 174 g (1 szklanka, bez pestek)
Wartość energetyczna240 kcal418 kcal
Białko2,18 g3,79 g
Węglowodany63,9 g111 g
Cukier38,1 g66,3 g
Błonnik7,10 g12,35 g
Tłuszcz0,38 g0,66 g
Tłuszcze nasycone0,09 g0,15 g
Tłuszcze jednonienasycone0,05 g0,09 g
Tłuszcze wielonienasycone0,06 g0,11 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0,60 mg1,04 mg
Równoważnik folianów4,00 µg6,96 µg
Witamina B1 - tiamina0,05 mg0,09 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,19 mg0,32 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,88 mg3,28 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,42 mg0,73 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,21 mg0,36 mg
Witamina B9 - kwas foliowy4,00 µg6,96 µg
Witamina B4 - cholina10,10 mg17,57 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A781 i.u.1,359 i.u.
Witamina A39,0 µg RAE67,9 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten57,0 µg99,18 µg
Beta karoten394 µg686 µg
Beta-kryptoksantyna93,0 µg162 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna148 µg258 µg
Witamina E0,43 mg0,75 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K59,5 µg104 µg
Wapń43,0 mg74,8 mg
Żelazo0,93 mg1,62 mg
Magnez41,0 mg71,3 mg
Fosfor69,0 mg120 mg
Potas732 mg1,274 mg
Sód2,00 mg3,48 mg
Cynk0,44 mg0,77 mg
Miedź0,28 mg0,49 mg
Mangan0,30 mg0,52 mg
Selen0,30 µg0,52 µg
Woda30,9 g53,8 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka