Olej sojowy gorszy niż cukier? (WIDEO)
Olej sojowy znalazł swoje zastosowanie w kuchni i przy produkcji kosmetyków. Ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego rzucają nowe światło na ten produkt. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie "PloS One" i pokazują, że olej sojowy w dużych ilościach może mieć bardzo zły wpływ na nasz organizm.
Badania nad wykorzystaniem oleju sojowego w diecie przeprowadzono na myszach. Okazuje się, że produkt ten doprowadza do znacznej otyłości. To jednak nie wszystko. U myszy, u których stosowano dietę z dużą ilością oleju sojowego zauważono znacznie grubszą wątrobę oraz zwiększoną insulinoodporność, która z kolei zwiększa ryzyko cukrzycy.
Nienasycone kwasy tłuszczowe powszechnie uważa się za zdrowe. Dlaczego więc olej sojowy, w którym znajdują się nienasycone tłuszcze może być tak szkodliwy? Kluczem jest tu aspekt ilościowy. Jak argumentują dietetycy, niewielkie dawki oleju sojowego mogą mieć działanie prozdrowotne. Produkt ten nie jest przeznaczony do smażenia, ale można go dodawać między innymi do sałatek.
Obecnie olej sojowy jest powszechnie używany między innymi w Stanach Zjednoczonych, gdzie znajduje się w produktach wysoko przetworzonych. Warto pamiętać, że produkt ten może mieć bardzo negatywny wpływ na nasz organizm. Zapraszamy do zapoznania się z materiałem wideo, w którym dokładnie opisany został przebieg i wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego oraz skutki nadmiernego spożywania oleju sojowego.