Olejek rycynowy – właściwości i zastosowanie

Sposobów na lśniące, jedwabiste i zdrowe włosy jest wiele. Skutecznych zdecydowanie mniej. A tych niewymagających dużych nakładów finansowych zaledwie kilka. Działanie olejku rycynowego na włosy znane jest od setek lat, jego właściwości doceniane w przemyśle kosmetycznym, nawet medycznym, a mimo to rzadko która z kobiet stosuje podczas domowej pielęgnacji tę tropikalną substancję, dostępną w każdej aptece za niewielkie pieniądze.

Zobacz film: "Zdrowotne właściwości oleju [Wirtualna Poradnia]"

spis treści

1. Charakterystyka olejku rycynowego

Olej rycynowy jest wytwarzany z rośliny zwanej rącznikiem pospolitym, dlatego też jest nazywany czasem olejem rącznikowym. Jest wyciskany na zimno i ma gęstą konsystencję. Kolor oleju rycynowego może być jasnożółty lub bezbarwny.

Szaro-brązowe nasiona zawierają silnie trujący ricin, który po obróbce traci toksyczne właściwości, by w rezultacie zawierać jedynie glicerydy kwasowe.

Olej rycynowy jest łatwo dostępny, a przy tym niedrogi. Można nabyć go w niemal każdej aptece czy sklepie z naturalnymi produktami za kwotę nie większą niż 10 zł. Olej rycynowy jest stosowany w przemyśle spożywczym, chemicznym, kosmetycznym, a także w medycynie. Jest składnikiem wielu smarów, mydeł, farb.

Ponadto możemy znaleźć go w kosmetykach, maściach czy perfumach. Na tym zastosowanie oleju rycynowego się nie kończy. Jest on również wykorzystywany przy produkcji niektórych słodyczy. Ponadto czasem olej rycynowy stosuje się do przedłużenia trwałości pszenicy czy ryżu.

2. Właściwości i zastosowanie olejku rycynowego

Olej rycynowy jest stosowany bardzo często jako środek przeczyszczający. Dlaczego? Ponieważ na skutek działania enzymów wątrobowych, olej rycynowy przekształca się w mydła sodowe i potasowe. Następnie mydła te drażnią błonę śluzową jelit, a także pobudzają ich perystaltykę. Efekt - woda przenika do ścian jelit, zwiększa się ich objętość, co finalnie powoduje przeczyszczenie. Olej rycynowy znany z tych właściwości niekiedy był wykorzystywany do przyspieszenia akcji porodowej u kobiet oczekujących dziecka.

Efekt przeczyszczenia to jednak nie wszystko. Olej rycynowy doskonale sprawdzi się jako środek łagodzący bóle pleców. Aby poradzić sobie z nieprzyjemnymi dolegliwościami, należy nasączyć podgrzaną gazę lub flanelowy materiał olejem rycynowym. Następnie należy taki okład przyłożyć na jakiś czas do pleców. Efekt może naprawdę zaskoczyć.

Jeśli zmagamy się z męczącym bólem stóp, to pomocny okaże się również olej rycynowy. Wystarczy smarować nim od czasu do czasu kończyny. Olej rycynowy zmniejsza również uczucie ciężkości nóg. Sprawia, że skóra na stopach i nogach staje się miękka.

Olej rycynowy doskonale natłuszcza, chroni przed szkodliwymi czynnikami, łagodzi podrażnienia skóry. Przyspieszanie gojenie się ran, sprawia, że skóra szybciej regeneruje się po oparzeniach czy owrzodzeniach.

3. Olejek rycynowy w kosmetyce

Ze względu na swoje właściwości olejek rycynowy jest także wykorzystywany w kosmetyce. Wiele kobiet ceni sobie wpływ oleju rycynowego na skórę, włosy i paznokcie. Dlatego też możemy znaleźć w sieci wiele rad dotyczących zewnętrznego stosowania oleju rycynowego.

Nawilżające i odżywcze właściwości olejku rycynowego można również wykorzystać w pielęgnacji brwi i rzęs. Właściwości olejku rycynowego sprawiają, że jest to popularny składnik takich kosmetyków, jak szminka i błyszczyk, a także różnych maści i kremów.

Olejek rycynowy na brwi i rzęsy można nakładać choćby palcami. Dużo lepiej sprawdzi się jednak spiralka z tuszu do rzęs. Olejek rycynowy na brwi i rzęsy stosuje się jak każdą inną odżywkę. Nakładając go na rzęsy, sprawimy, że będą wyraźniejsze i mocniejsze. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ efekty stosowania olejku rycynowego będą widoczne po ok. 3 tygodniach.

3.1. Olejek rycynowy na skórę

W sytuacji, gdy naszą zmorą jest wysuszona skóra dłoni lub rogowacenie skóry na stopach, to olej rycynowy sprawdzi się jako środek zmiękczający. Można posmarować olejem rycynowym dłonie i stopy, założyć rękawiczki bądź skarpety i tak przespać całą noc. Ten sposób nie jest skomplikowany, ale wiemy przecież, że najprostsze pomysły są najlepsze.

3.2. Olejek rycynowy na paznokcie

Regularne stosowanie oleju rycynowego na skórki wygładzi je, a także wzmocni, wygładzi i uelastyczni paznokcie. Używając oleju rycynowego na paznokcie i skórki warto zadbać, aby olejek był na nich przynajmniej przez pół godziny. Niewielką ilość oleju rycynowego należy rozetrzeć na skórkach i paznokciach (najlepiej wieczorem, kiedy obowiązki domowe są już wykonane).

Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszy się stosowanie metody OCM (Oil Cleansing Method), która polega na oczyszczaniu twarzy naturalnymi olejkami. Skład mieszanki oczyszczającej może być różny w zależności od indywidualnych preferencji i typu skóry. Przykładowa mieszanka może składać się z 1/10 olejku rycynowego i 9/10 oleju ze słodkich migdałów (w przypadku cery normalnej), olejku jojoba (cera tłusta) lub oleju z pestek winogron (dla cery suchej).

3.3. Olejek rycynowy w pielęgnacji twarzy

Antybakteryjne działanie oleju rycynowego sprawia, że dobrze sprawdzi się stosowany punktowo na wypryski. W takiej sytuacji, przed zastosowaniem należy olejek rycynowy odpowiednio rozcieńczyć. Cerze trądzikowej pomóc może wykonywanie tak zwanej "parówki", a następnie wmasowanie olejku rycynowego na noc. Taką kurację najlepiej przeprowadzać raz w tygodniu.

Olej rycynowy będzie skuteczny również w leczeniu blizn po trądziku. Warto zaznaczyć, że blizna musi być świeża, gdyż z czasem jej redukcja będzie trudniejsza. Dzięki zawartości kwasów w oleju rycynowym blizny stają się mniejsze, a przebarwienia skóry rozjaśnione. Aby zobaczyć efekty, niezbędna jest cierpliwość i regularne stosowanie.

3.4. Olejek rycynowy na włosy

Olej rycynowy może być dobrą bazą maseczki do włosów. Wystarczy wymieszać go z naftą kosmetyczną bądź olejkiem do włosów. Polecana jest również maseczka składająca się z oleju rycynowego i żółtka. Po zastosowaniu maski z dodatkiem oleju rycynowego, włosy staną się miękkie, lśniące i przede wszystkim grubsze. Będą też szybciej rosnąć. Można również wsmarować sam olej rycynowy w końcówki włosów – dzięki temu staną się lepiej nawilżone i z pewnością będą wyglądać korzystniej.

Olejek rycynowy sprawdza się w pielęgnacji włosów, skóry i paznokci
Olejek rycynowy sprawdza się w pielęgnacji włosów, skóry i paznokci (123rf)

Maseczka na zniszczone włosy jest prosta w przygotowaniu. Potrzebujemy łyżkę olejku rycynowego, 1 żółtko jajka, odrobinę nafty kosmetycznej oraz łyżeczkę odżywki do włosów w takiej ilości, aby otrzymać „wygodną” konsystencję oraz ilość.

Następnie należy nałożyć ją na umyte włosy i trzymać pod czepkiem lub ręcznikiem przez ok. 30 min, po czym spłukać. Można nieco zwiększyć jej skuteczność, dodając do mikstury odrobinę soku z cytryny bądź łyżeczkę miodu.

Maseczka z olejkiem rycynowym powinna być stosowana przynajmniej 1 raz w tygodniu. Rezultat: miękkie, łatwe w rozczesywaniu, podatne na układanie, błyszczące włosy. Efekt działania oleju rycynowego jest rewelacyjny, należy jednak pamiętać, że podczas dłuższej kuracji olejek rycynowy może nieznacznie przyciemnić włosy.

Ze względu na ciężką konsystencję oleju rycynowego, nie poleca się go osobom, mającym problemy z wypadaniem włosów. Olej rycynowy może dodatkowo obciążyć włosy, co przyczynia się do ich utraty.

Bez względu na zastosowanie oleju rycynowego, pamiętajmy jednak, aby nie używać go zbyt dużo, aby nie obciążyć niepotrzebnie fryzury czy delikatnych włosków na twarzy. Olej rycynowy jest dosyć ciężki, dlatego tak ważny jest umiar przy jego nakładaniu, ale stosowanie go regularnie i z umiarem może przynieść bardzo dobre efekty.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.