Oligosacharydy - czym są, jakie mają właściwości i funkcje

Oligosacharydy, cząsteczki węglowodanów, to cukry o niskiej masie cząsteczkowej, będące pośrednimi sacharydami między cukrami prostymi i polisacharydami. Posiadają wiele właściwości, pełnią w organizmie różne ważne funkcje, między innymi współtworzą mikrobiom człowieka. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Oligosacharydy, cząsteczki węglowodanów, to cukry o niskiej masie cząsteczkowejOligosacharydy, cząsteczki węglowodanów, to cukry o niskiej masie cząsteczkowej
Źródło zdjęć: © 123rf

Co to są oligosacharydy?

Oligosacharydy, nazywane oligomerami węglowodanowymi, to krótkie łańcuchy węglowodanowe, tzw. kilkucukry, zawierające od 2 do 10 monomerów. Powstają poprzez połączenie kilku cząsteczek cukrów prostych za pomocą wiązania O-glikozydowego.

Podział węglowodanów

Ze względu na złożoność budowy chemicznej węglowodany dzieli się na monosacharydy - związki, które nie ulegają hydrolizie na prostsze węglowodany, sacharydy złożone, które ulegają hydrolizie na prostsze węglowodany i które dalej dzieli się na polisacharydy zbudowane z połączenia ponad dziesięciu monosacharydów oraz oligosacharydy, które są zbudowane przez połączenia wiązaniami półacetalowymi od dwóch do dziesięciu monosacharydów.

Oligosacharydy to węglowodany, zwierające w formie łańcucha niewielką ilość monosacharydów. Najprostszymi oligosacharydami są dwucukry, z których najbardziej znanym jest sacharoza. Oligosacharydem składającym się z 3 monomerów, to jest trisacharydem, jest rafinoza i gencjanoza. Z czterech monomerów składa się stachioza.

Cukier jest tak samo szkodliwy jak papierosy

Kilkucukry mogą być otrzymywane bezpośrednio przez ekstrakcję z naturalnych surowców, produkowane przez chemiczną hydrolizę polisacharydów lub w efekcie enzymatycznej syntezy z disacharydów. W organizmach żywych oligosacharydy rozkładane są przy udziale glikozydaz.

Wyróżnia się homooligosacharydy, które są zbudowane z kilku identycznych monosacharydów oraz heterooligosacharydy, zbudowane z różnych monosacharydów.

Funkcje oligosacharydów

Oligosacharydy pełnią rozmaite funkcje w żywych organizmach. To istotny element przewodu pokarmowego. Tworzą mikroflorę jelitową, zwiększają aktywność bakterii mlekowych oraz bifidobakterii. Wywołują tak zwany efekt prebiotyczny. Oligosacharydy obecne w jelitach umożliwiają bytowanie oraz funkcjonowanie pożytecznych bakterii, które tworzą mikroflorę jelitową, zapewniając zdrową mikrobiocenozę przewodu pokarmowego. Odżywiają, dzięki czemu stymulują wzrost i aktywność pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym.

Ponieważ oligosacharydy budują błony komórkowe, tkankę łączną, a w połączeniu z białkami tworzą hormony, enzymy oraz inne ważne dla zdrowia substancje, pełnią funkcję strukturalną. Dodatkowo biorą udział w mechanizmach krwiotwórczych oraz determinują grupę krwi AB0. Ponadto oligosacharydy pełnią funkcję ochronną. Są obecne w płynie stawowym i wchodzą w skład ścian komórek ciała. Zapewniają elastyczność naczyń krwionośnych.

Nie można zapomnieć, że w procesie utleniania węglowodanów uwalniana jest energia, będąca źródłem zapotrzebowania organizmu na energię. Ponadto oligosacharydy dbają o optymalne stężenie jonów magnezu oraz wapnia, które wiążą cząsteczki wody w płynie wewnątrzkomórkowym (funkcja hydroosmotyczną).

Oligosacharydy prebiotyczne

Oligosacharydy prebiotyczne, które nie są trawione przez enzymy przewodu pokarmowego, tworzą wyjątkową frakcję rozpuszczalnego błonnika. Wpływają korzystnie na florę jelitową i zdrowie. Do oligosacharydów prebiotycznych należą fruktooligosacharydy i galaktooligosacharydy (FOS/GOS).

To naturalne składniki żywności. Oligosacharydy prebiotyczne są obecne w większości produktów spożywczych, głównie w warzywach, owocach i roślinach. Najwięcej można ich znaleźć w: bananach, jabłkach, czosnku, cebuli, kapuście, miodzie, mleku i produktach mlecznych.

Oligosacharydy mleka kobiecego

Oligosacharydy są bardzo ważnym składnikiem mleka kobiecego. Ich rola jest nie do przecenienia. Oligosacharydy mleka kobiecego (HMO, z ang. Human Milk Oligosaccharides) to grupa około 200 zróżnicowanych pod względem budowy wolnych oligosacharydów, zazwyczaj złożonych z 3 do 8 jednostek monosacharydowych, unikatowych dla mleka kobiecego.

Oligosacharydy w mleku matki to wyjątkowe węglowodany, które stanowią trzeci co do wielkości stały składnik mleka kobiecego, zaraz po laktozie i tłuszczu. Są obecne w znaczących ilościach. Wraz z bakteriami probiotycznymi stanowią bardzo ważny element budowania układu odpornościowego, przeciwzapalnego i przeciwwirusowego dziecka. Nie spełniają funkcji odżywczej, ale stanowią pożywienie dla zawartych w jelicie pożytecznych bakterii, zwłaszcza z rodzaju Bifidobacteria.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka