Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Omlet indyjski
Omlet indyjski to nowy pomysł na przyrządzenie omletu. Jest odpowiedni dla amatarów pikantnych i ostrych smaków, bo do jego przygotowania używa się papryczek chilli. Omlet indyjski najlepiej podawać z surówką ze świeżych warzyw. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż kwadrans.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wbij jaja do miski, dodaj posiekaną cebulkę (powinna być bardzo rozdrobniona), cienkie plasterki papryczek chilli, a także większość pokrojonej kolendry. Rozgrzej olej na patelni i usmaż dwa cienkie omlety, jeden po drugim. Powinny być złociste. Złóż je na pół, udekoruj listkami kolendry.
Kalorie | 139,7 kcal |
---|---|
Białko | 8,0 g |
Tłuszcz | 10,2 g |
Cholesterol | 180,0 mg |
Węglowodany | 6,2 g |
Błonnik | 1,9 g |
Witamina C | 52,9 mg |
Witamina A | 370,2 µg |