Dieta na osteoporozę
Osteoporoza częściej rozwija się u kobiet. Jest to spowodowane zmianami hormonalnymi, które zachodzą w organizmie kobiety w czasie menopauzy. Kości tracą zawartość substancji mineralnych, a co za tym idzie, stają się słabsze i podatniejsze na złamania. Osteoporozie można skutecznie zapobiegać przez stosowanie odpowiedniej diety.
W tym artykule:
Czynniki ryzyka osteoporozy
Choć osteoporoza dotyczy przede wszystkim kobiet po 50. roku życia, to może przydarzyć się także innym osobom. Do grupy ryzyka osteoporozy należą:
- osoby z niedowagą,
- osoby o drobnych kościach,
- osoby mało aktywne fizycznie,
- mężczyźni w podeszłym wieku.
Dieta w osteoporozie
Jeśli chcemy, aby nie przytrafiła się nam osteoporoza dieta, którą wzmacniamy swój organizm, musi bogata w wiele składników, takich jak mikroelementy i witaminy. Do najważniejszych należą:
- wapń - jest podstawowym budulcem kości,
- bor - nasz organizm potrzebuje tego pierwiastka, aby lepiej przyswajać wapń,
- miedź - odpowiada za mineralizację kości,
- mangan - wzmacnia tkankę łączną kości,
- krzem - wpływa na elastyczność kości,
- cynk - jest niezbędny do wytwarzania białek kostnych.
Wapń w osteoporozie
- dzienna dawka to 1200 mg,
- zalecany jest przede wszystkim młodym dziewczętom, kobietom w ciąży, matkom karmiącym, kobietom w czasie menopauzy i starszym panom,
- źródłem wapnia są produkty mleczne (jogurty, sery żółte, białe, pleśniowe), warzywa: marchew, brokuły, fasola, kapusta, warto jeść także migdały i ryby o jadalnych ościach, np. łososie.
Cynk jest mikroelementem, który znajduje się w orzeszkach, pestkach, skorupiakach i warzywach korzeniowych.
Witaminy w osteoporozie
- witamina A -bierze udział w wytwarzaniu białek kostnych,
- witamina C - pobudza produkcję kolagenu,
- witamina D - wzmacnia kości, wytwarza się w naszym organizmie pod wpływem działania promieni słonecznych,
- witamina K - statystyki mówią, że ponad 33% osób chorych na osteoporozę cierpi na niedobór tej witaminy.
Czego unikać w diecie przy osteoporozie?
- alkohol, który przyśpiesza utratę substancji mineralnych przez kości,
- sól, ponieważ powoduje wydalania wapnia z organizmu z moczem
- kofeina i mięso, które osłabiają przyswajanie wapnia przez organizm
- palenie papierosów, gdyż tytoń zwiększa tempo niszczenia kości.
Cierpiącym na osteoporozę zaleca się wypicie przed posiłkiem szklanki ciepłej wody z łyżeczką octu winnego, który zwiększa kwasowość w żołądku, dzięki czemu wapń jest lepiej wchłaniany przez organizm.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.