Ostrzeżenie publiczne. Wykryto bakterię Listeria monocytogenes w popularnych filetach śledziowych a’la matias
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności. Spożycie produktu może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
1. GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował, że spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Filet śledziowy a’la matias Producent: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801.
2. Podjęto działania naprawcze
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, producent poinformował swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu. W zakładzie podjęto działania naprawcze obejmujące m.in. przeprowadzenie mycia i dezynfekcji zakładu, przeprowadzenie dodatkowego szkolenia pracowników, zwiększenie częstotliwości pobierania próbek do badań laboratoryjnych.
"Ponadto zostanie przeprowadzone dochodzenie w celu stwierdzenia czy Listeria monocytogenes była obecna w surowcu w momencie przyjęcia do zakładu, czy do zakażenia doszło w trakcie produkcji. Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych" - czytamy na stronie GIS-u.
3. Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby, po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl