Oto co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść czosnek

Nie każdy jest amatorem smaku i zapachu czosnku. Warto jednak się przełamać i wprowadzić go do jadłospisu, ponieważ wykazuje on szereg prozdrowotnych właściwości. Wpływa korzystnie na całe ciało.

Czosnek jest bogaty w witaminy (m.in. C i z grupy B), składniki mineralne (potas, żelazo, magnez), a także flawonoidy i antyoksydanty. Znajdziemy w nim też olejki eteryczne i organiczne związki siarkowe. Jeden z nich — allina — po zmiażdżeniu czosnku przechodzi w allicynę. Wtedy to pojawia się charakterystyczny zapach.

Aby wykorzystać prozdrowotne działanie czosnku, powinniśmy go rozgnieść i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu możemy go zjeść — na surowo lub po krótkotrwałym ugotowaniu (ok. 6 minut, dłuższe niszczy allinę).

Wiemy już, że czosnek jest bogaty w cenne dla zdrowia substancje, a jakie zmiany zauważymy, gdy na stałe włączymy go do menu? Sprawdź, co się stanie w twoim organizmie, gdy będziesz jeść czosnek codziennie.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO, w którym dietetyk mówi o właściwościach czosnku

Zobacz też: Dieta, na której można pić codziennie lampkę wina. Odmładza ciało i mózg

Czosnek ma pozytywny wpływ na cały organizmCzosnek ma pozytywny wpływ na cały organizm
Źródło zdjęć: © (123rf) Czosnek ma pozytywny wpływ na cały organizm

/ 4Wzmocnienie odporności

Czosnek pospolity to naturalny antybiotyk. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.

Nie tylko obniża ryzyko zachorowania na przeziębienie i grypę, wzmacniając odporność, ale też pomaga szybciej wyzdrowieć, gdy infekcja wirusowa układu oddechowego już nas zaatakuje. To zasługa obecności w jego składzie olejków eterycznych i lotnych związków siarkowych.

/ 4Uniknięcie zawału serca

Czosnek chroni przed zawałem serca
Czosnek chroni przed zawałem serca © (123rf) Czosnek chroni przed zawałem serca

Jeśli będziemy jeść czosnek często, poprawimy funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wykazuje on bowiem działanie przeciwzakrzepowe, znacząco zmniejsza lepkość krwi (podobnie jak aspiryna). Jedzony regularnie sprawia, że naczynia krwionośne stają się bardziej elastyczne, dzięki czemu przepływ krwi jest usprawniony. Są one też mniej podatne na uszkodzenia.

Ponadto czosnek obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamując enzym ACE (nawet o 10 proc.), i poziom cholesterolu. Co więcej, oddziałuje on na śródbłonek naczyniowy. W efekcie naczynia krwionośne się rozkurczają.

W ten sposób czosnek zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca (dotyczy to zwłaszcza pacjentów z miażdżycą naczyń wieńcowych, którzy mają już za sobą jeden zawał).

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat naturalnej metody na pokonanie przeziębienia

/ 4Zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka

Czosnek (lub jego ekstrakty) zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej. Wyniki badań naukowców pokazują, że zmniejsza ryzyko zachorowania na kilka rodzajów raka. Badacze pod kierunkiem dr Carlotty Galeone z Instytutu Badań Farmakologicznych im. Mario Nergi w Mediolanie przeanalizowali wyniki badań osób zdrowych i chorujących na nowotwory. Wzięli pod uwagę styl życia i sposób odżywiania się.

Okazało się, że miłośnicy czosnku byli o 25 proc. mniej narażeni na raka okrężnicy niż pacjenci, w których diecie ten składnik nie występował. Ponadto stwierdzili, że obniżył on ryzyko zachorowania na nowotwór nerek i jajników.

Co więcej, czosnek niszczy odporną na działanie innych substancji bakterię Helicobacter pylori obecną w żołądku, która jest odpowiedzialna za nowotwór tego narządu. To zasługa dużej ilości obecnych w składzie czosnku silnych przeciwutleniaczy oraz allicyny. Łagodzi ona powstałe w organizmie stany zapalne, a ponadto chroni jego komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

/ 4Poprawa pracy układu pokarmowego i trawiennego

Czosnek ma działanie bakteriobójcze
Czosnek ma działanie bakteriobójcze © (123rf) Czosnek ma działanie bakteriobójcze

Czosnek ma pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego i pokarmowego. Warto go dodawać do tłustych i ciężkostrawnych dań, ponieważ wzmaga wydzielanie żółci. Usprawnia funkcjonowanie jelit i przeciwdziała powstawaniu nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak wzdęcia brzucha.

W odniesieniu do układu pokarmowego stanowi skuteczną broń przeciwko drobnoustrojom, które go atakują. To zasługa właściwości bakteriobójczych.

Źródła

  1. onet.pl
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka