Oto co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść czosnek
Nie każdy jest amatorem smaku i zapachu czosnku. Warto jednak się przełamać i wprowadzić go do jadłospisu, ponieważ wykazuje on szereg prozdrowotnych właściwości. Wpływa korzystnie na całe ciało.
Czosnek jest bogaty w witaminy (m.in. C i z grupy B), składniki mineralne (potas, żelazo, magnez), a także flawonoidy i antyoksydanty. Znajdziemy w nim też olejki eteryczne i organiczne związki siarkowe. Jeden z nich — allina — po zmiażdżeniu czosnku przechodzi w allicynę. Wtedy to pojawia się charakterystyczny zapach.
Aby wykorzystać prozdrowotne działanie czosnku, powinniśmy go rozgnieść i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu możemy go zjeść — na surowo lub po krótkotrwałym ugotowaniu (ok. 6 minut, dłuższe niszczy allinę).
Wiemy już, że czosnek jest bogaty w cenne dla zdrowia substancje, a jakie zmiany zauważymy, gdy na stałe włączymy go do menu? Sprawdź, co się stanie w twoim organizmie, gdy będziesz jeść czosnek codziennie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO, w którym dietetyk mówi o właściwościach czosnku
Zobacz też: Dieta, na której można pić codziennie lampkę wina. Odmładza ciało i mózg
Wzmocnienie odporności
Czosnek pospolity to naturalny antybiotyk. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Nie tylko obniża ryzyko zachorowania na przeziębienie i grypę, wzmacniając odporność, ale też pomaga szybciej wyzdrowieć, gdy infekcja wirusowa układu oddechowego już nas zaatakuje. To zasługa obecności w jego składzie olejków eterycznych i lotnych związków siarkowych.
Uniknięcie zawału serca
Jeśli będziemy jeść czosnek często, poprawimy funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wykazuje on bowiem działanie przeciwzakrzepowe, znacząco zmniejsza lepkość krwi (podobnie jak aspiryna). Jedzony regularnie sprawia, że naczynia krwionośne stają się bardziej elastyczne, dzięki czemu przepływ krwi jest usprawniony. Są one też mniej podatne na uszkodzenia.
Ponadto czosnek obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamując enzym ACE (nawet o 10 proc.), i poziom cholesterolu. Co więcej, oddziałuje on na śródbłonek naczyniowy. W efekcie naczynia krwionośne się rozkurczają.
W ten sposób czosnek zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca (dotyczy to zwłaszcza pacjentów z miażdżycą naczyń wieńcowych, którzy mają już za sobą jeden zawał).
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat naturalnej metody na pokonanie przeziębienia
Zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka
Czosnek (lub jego ekstrakty) zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej. Wyniki badań naukowców pokazują, że zmniejsza ryzyko zachorowania na kilka rodzajów raka. Badacze pod kierunkiem dr Carlotty Galeone z Instytutu Badań Farmakologicznych im. Mario Nergi w Mediolanie przeanalizowali wyniki badań osób zdrowych i chorujących na nowotwory. Wzięli pod uwagę styl życia i sposób odżywiania się.
Okazało się, że miłośnicy czosnku byli o 25 proc. mniej narażeni na raka okrężnicy niż pacjenci, w których diecie ten składnik nie występował. Ponadto stwierdzili, że obniżył on ryzyko zachorowania na nowotwór nerek i jajników.
Co więcej, czosnek niszczy odporną na działanie innych substancji bakterię Helicobacter pylori obecną w żołądku, która jest odpowiedzialna za nowotwór tego narządu. To zasługa dużej ilości obecnych w składzie czosnku silnych przeciwutleniaczy oraz allicyny. Łagodzi ona powstałe w organizmie stany zapalne, a ponadto chroni jego komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Poprawa pracy układu pokarmowego i trawiennego
Czosnek ma pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego i pokarmowego. Warto go dodawać do tłustych i ciężkostrawnych dań, ponieważ wzmaga wydzielanie żółci. Usprawnia funkcjonowanie jelit i przeciwdziała powstawaniu nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak wzdęcia brzucha.
W odniesieniu do układu pokarmowego stanowi skuteczną broń przeciwko drobnoustrojom, które go atakują. To zasługa właściwości bakteriobójczych.
Zobacz też: Po zalaniu wodą można pić jak herbatkę. Może pomóc na wysoki cholesterol i trójglicerydy
Źródła
- onet.pl