Owoc grawioli – panaceum na nowotwory
Nowotwory to choroba cywilizacyjna XXI wieku. Mimo ogromnego postępu medycyny zbierają żniwo wśród populacji państw wysoko rozwiniętych. Chociaż większość z nas jest świadoma przyczyn rozwoju raka, to niektóre z nich są nie do uniknięcia. Badania wykazały, że rośliną, która skutecznie niszczy komórki nowotworowe, nawet gdy choroba jest już w zaawansowanym stadium, jest grawiola. Te cudowne owoce potrafią uleczyć także inne choroby, np. nadciśnienie, astmę, reumatyzm. Czy wiesz, w czym tkwi ich moc?
Właściwości antynowotworowe grawioli
Grawiola rośnie w najcieplejszych krajach Ameryki. Wszystkie części tej rośliny, zarówno kora, korzenie, liście, jak i nasiona, stosuje się w leczeniu wielu chorób. Już w latach 40. ubiegłego wieku rozpoczęły się badania nad właściwościami antynowotworowymi grawioli. Zlecone zostały przez National Cancer Institute (Narodowy Instytut Raka) i National Institute of Health (Narodowy Instytut Zdrowia) w Stanach Zjednoczonych. Przeprowadzono wówczas około 20 niezależnych analiz, których wyniki wykazały, że chemiczne związki grawioli skutecznie niszczą komórki zmienione chorobotwórczo. Owoce grawioli to cenne źródło węglowodanów, przede wszystkim glukozy oraz fruktozy. Ponadto zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminę C oraz składniki mineralne: potas, żelazo, magnez i fosfor.
Naturalny lek na raka
W 2001 roku na łamach „Health Science Institute” opublikowano badania, które wykazały, że preparaty przygotowane na bazie grawioli niszczą komórki 12 typów nowotworów, w tym chłoniaka, gruczolaka prostaty, płuc, jelit, mięsaka oraz trzustki, a także raka wątroby i piersi. Ponadto analizy dowiodły, że substancje w grawioli mają 10 tys. razy bardziej skuteczne działanie niż jeden z najpopularniejszych leków wykorzystywanych przy chemioterapii, jakim jest Adriamycin. Wszystko dzięki acetogeninom annonaceowym. Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Pardue w Kalifornii potwierdziły, że acetogeniny mają zdolności mikrobójcze, insektobójcze, ale przede wszystkim antyrakowe.
Siła acetogenin
Acetogeniny zawarte w owocach grawioli mają zdolność powstrzymywania rozwoju komórek antynowotworowych, przy czym nie niszczą one zdrowych komórek ciała, jak to bywa w przypadku innych form leczenia, np. podczas chemioterapii. Związki zawarte w grawioli są w stanie wyeliminować nawet takie guzy, które są odporne na wszelkiego rodzaju terapie.
Pod pewnymi względami lepsza niż chemioterapia?
Grawiola, w przeciwieństwie do wielu terapii antynowotworowych, dodatkowo wzmacnia system immunologiczny, aby był w stanie walczyć z chorobą. Roślina ta nie powoduje nudności, uczucia zmęczenia, spadku masy ciała czy utraty włosów, jak to dzieje się w przypadku chemioterapii. Jest w stanie cofnąć chorobę nawet w zaawansowanym stadium. Jeżeli jednak już dojdzie do podawania chemii, warto wspomagać się przy tym wyciągiem z grawioli, ponieważ niweluje ona jej przykre skutki, wpływając nie tylko na ciało, ale i na samopoczucie pacjenta.
Nie tylko na raka
Grawiola polecana jest nie tylko pacjentom onkologicznym. Naukowcy wykazali, że kora tej rośliny ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a nasiona skutecznie potrafią zabić pasożyty w organizmie. Z kolei owoce grawioli wzmagają wydzielanie mleka u matek, a wywar z liści wykazuje działanie rozkurczowe, uspokajające, przeciwcukrzycowe, a nawet przeciwpadaczkowe. Właściwości lecznicze grawioli opatentowało około 10 koncernów zagranicznych. Udowodniono, że leczy reumatyzm, problemy ze stawami, nadciśnienie, choroby wątroby i choroby skóry, a także astmę i biegunkę.
Gdzie można kupić grawiolę?
W medycynie naturalnej mieszkańców Ameryki Południowej przygotowuje się herbatę z liści grawioli, którą stosuje się przy przeziębieniach, katarze i kaszlu. Działa ona także przeciwwrzodowo i wzmacnia serce. Sok z owoców grawioli podaje się pacjentom w dawkach 50–100 ml dwa razy dziennie na czczo. Ponieważ wyciąg z grawioli wzmaga aktywność macicy, nie jest polecany kobietom w ciąży i tym, które nie mają problemów z laktacją. Sok z owoców grawioli najłatwiej kupić przez internet. W sklepach zielarskich dostępny jest już za około 35 zł za 500 ml. Naturalny, mrożony miąższ z owoców grawioli można nabyć za około 50 zł. Na polskim rynku dostępne są także kapsułki przygotowane na bazie grawioli w cenie ok. 40 zł za 100 sztuk.