Trwa ładowanie...

Owoce w syropie - czy są szkodliwe dla zdrowia? (WIDEO)

Avatar placeholder
Adriana Nitkiewicz 19.07.2019 08:23

Są bogate w witaminy, błonnik, substancje mineralne, a ich jedzenie ma same korzyści. Czy na pewno? Okazuje się, że nie w każdej postaci owoce są zdrowe.

Dietetycy zalecają spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Nie bez przyczyny. Badania pokazują, że osoby, które jedzą owoce regularnie, rzadziej chorują. Dieta bogata w owoce i warzywa obniża ryzyko miażdżycy, chorób serca i udaru mózgu, a nawet chroni przed wystąpieniem niektórych nowotworów.

Potas zawarty w owocach takich jak banany, śliwki, brzoskwinie czy morele pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Błonnik obniża poziom cholesterolu. Witamina C, której najwięcej znajdziemy w truskawkach, cytrynach i czarnej porzeczce, wzmacnia odporność organizmu, wspomaga układ krążenia, przyspiesza proces gojenia się ran.

Owoce zawierają też przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia. Mają mało kalorii, za to dostarczają wielu substancji odżywczych, dlatego chronią przed nadprogramowymi kilogramami. Czy owoce można jeść bez ograniczeń. Niestety nie.

Zdecydowanie najzdrowsze jest jedzenie surowych, świeżych owoców. Witaminy w nich zawarte są wtedy najlepiej przyswajane przez organizm. Poddając owoce obróbce termicznej, tracimy część ich składników odżywczych.

Gdy nie możemy cieszyć się świeżymi owocami, chętnie kupujemy owoce w syropie. Dodajemy je również do deserów, ciast czy lodów. Niestety, nie dość, że nie dostarczą nam tylu składników odżywczych, co świeże, to na dodatek mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.

Chcesz wiedzieć dlaczego? Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze