Pampuchy, buchty, parowańce, kluski na parze - kalorie, wartości odżywcze, przepis, z czym je jeść

Pampuchy, buchty, parowańce albo po prostu kluski na parze - każdy rejon Polski ma swoją własną nazwę na te drożdżowe pyzy, przypominając ogromne pączki. Mogą być podawane na słodko i słono - w obu wersjach są smaczne i proste do wykonania. Czym są pampuchy i co można z nich zrobić?

Pampuchy, buchty, parowańce albo po prostu kluski na parzePampuchy, buchty, parowańce albo po prostu kluski na parze
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Czym są pampuchy (buchty)?

Pampuchy to nic innego jak duże kluski przygotowywane na parze. W różnych regionach Polski nazywa się je inaczej (niektórzy nawet nazywają je po prostu pyzami). Można je przygotować na słodko lub słono, z sosem lub owocami. Podaje się je zwykle na ciepło.

Możliwości jest wiele, a każda z nich jest tak samo pyszna i prosta do wykonania. Pampuchy można także kupić w wersji gotowej w każdym większym markecie. Pakowane są próżniowo, a po wyjęciu z opakowania należy podgrzać je na parze lub zrobić w kuchence mikrofalowej.

Pampuchy mają mnóstwo nazw, najpopularniejsze to:

Kujawskie kluski na parze

  • parowańce
  • buchty
  • kluchy z łacha
  • parzaki
  • parowce
  • bułki na parze
  • kluski na parze
  • pyzy drożdżowe
  • pączki na parze

Z czym jeść kluski na parze?

Kluski na parze, czyli pampuchy, najczęściej jada się na słodko – z jogurtem, świeżymi owocami, bakaliami lub sosem czekoladowym. Niektórzy uwielbiają je także z roztopionym masłem i cukrem.

Buchty można jeść także na słono. W kuchni śląskiej często podaje się je razem z mięsem wieprzowym, kapustą kiszoną oraz sosem. Doskonale smakują także w towarzystwie sosu grzybowego.

Przepis na domowe pampuchy

Przepis na buchty jest prosty i zawiera mało składników. Do przygotowania pampuchów w domu potrzebne będą:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub ok. 7 g suszonych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • ok. 300 ml mleka
  • szczypta soli

Mleko lekko podgrzewamy tak, aby było letnie i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy cukier i zasypujemy całość odrobiną mąki.

Odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. Masło topimy i odstawiamy do wystudzenia – musi być ledwie letnie, aby nie zabiło drożdży ani nie sprawiło, że masa będzie mniej puszysta.

Jajka ubijamy delikatnie z odrobiną cukru, a mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy zaczyn drożdżowy oraz jajka z cukrem i wystudzone masło. Całość mieszamy i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie łatwo odchodziło od miski i dłoni. Ciasto na pampuchy musi być sprężyste i mieć w sobie sporo pęcherzyków powietrza.

Zagniecione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie dzielimy je na równe części i formujemy sporej wielkości kule. Odstawiamy na ok. 20 minut, aby lekko wyrosły, a następnie gotujemy je na parze przez ok. 10 minut.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka